Historisk arkiv

Børge Brende til Trondheim 5. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Verdens miljødag 5. juni 2003

Miljøvernminister Børge Brende deltar på en Grønn Barnebyfestival i Trondheim på verdens miljødag 5. juni. Blant de inviterte gjestene er barn fra Sør-Afrika og Ukraina. (04.06.03)

Børge Brende til Trondheim 5. juni

Grønn barneby logoMiljøvernminister Børge Brende deltar på en Grønn Barnebyfestival i Trondheim på verdens miljødag 5. juni. Blant de inviterte gjestene er barn fra Sør-Afrika og Ukraina som representanter for norskstøttede miljøprosjekter i hjemlandet.

 Initiativtaker til arrangementet på verdens miljødag er Blekkulfs miljødetektiver. I samarbeid med årets "Grønne barneby", Trondheim, ønsker de å slå et slag for FNs internasjonale vannår 2003 på årets miljødag, som også har vann som tema.

En milliard uten vann

Børge Brende, Klaus Töpfer og BlekkulfMer enn en milliard mennesker er uten tilgang til rent drikkevann, og vi vet at en fjerdedel av de sykdommene som kan kureres er knyttet til miljøproblemer, ikke minst urent vann. Å skaffe verdens fattigste rent vann er en av hovedutfordringene verden står overfor. I Johannesburg lovte verdens ledere å halvere antall mennesker uten tilgang til rent drikkevann innen 2015. Det betyr at de må skaffe rent vann til ca 270 000 flere mennesker hver dag de neste 12 årene!

Skoleelever fra Sør-Afrika

Barentselever i Johannesburg Arrangementet i Trondheim ønsker å markere at Norge tar lovnadene fra FN-toppmøtet for bærekraftig utvikling på alvor. I forbindelse med FN-konferansen i hjemlandet deres i fjor fikk skoleelevene fra Richtersveld i Sør-Afrika besøk av miljøvernminister Børge Brende og skoleelever fra Barents-samarbeidet. Sammen overleverte de et vandredokument i form av en miljøbok som deltakerskolene skal jobbe med. På denne måten knytter elevene bånd mellom nord og sør og skaper forståelse for de felles miljøutfordringene verden står overfor.

Skoleelever fra Ukraina

 Skoleelever i UkrainaGjestene fra Ukraina møtte nylig miljøvernminister Børge Brende da han besøkte skolen deres forut for ministerkonferansen i Kiev i mai. Miljøkonferansen i Kiev, som også var en regional oppfølging av Johannesburg, vedtok blant annet en miljøstrategi for de tidligere sovjetrepublikkene. Mangel på vann og skjev fordeling av vannressursene er et stort problem i denne østligste delen av Europa. Selv jobber elevene med et energispareprosjekt i regi av Norges Naturvernforbund. Som nærmeste nabo til Tsjernobyl vet de mye om farene ved ulike energiformer og behovet for både sparing og utvikling av alternative former for energi.

Miljøgodkjent arrangement

FEE Norways 'Grønne flagg' logo Arrangementet Verdens miljødag 5. juni i Trondheim blir Norges første miljøgodkjente arrangement. Det betyr at også arrangementer, som idrettskonkurranser, utstillinger, konserter etc., fra nå av kan miljøsertifiseres på samme måte som bedrifter og produkter. Kvalifiseringskravene er: Skikkelig miljøplanlegging, sortering av søppel, ingen sløsing av strøm og miljøvennlige innkjøp. Stiftelsen FEE Norway er ansvarlig for sertifiseringen.