Historisk arkiv

Brende blir leder i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende overtar det prestisjefylte vervet som formann i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling( CSD). FN-kommisjonen har en hovedrolle i FNs arbeid med å følge opp resultatene fra FN-toppmøtet i Johannesburg.

Miljøvernminister Børge Brende overtar det prestisjefylte vervet som formann i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD). FN-kommisjonen har en hovedrolle i FNs arbeid med å følge opp resultatene fra FN-toppmøtet i Johannesburg. (11.05.03)

Pressemelding

Dato: 11.05.03

Miljøvernminister Børge Brende blir leder i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD)

Miljøvernminister Børge Brende overtar det prestisjefylte vervet som formann i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD). FN-kommisjonen har en hovedrolle i FNs arbeid med å følge opp resultatene fra FN-toppmøtet i Johannesburg.

Miljøvernminister Børge Brende. Foto: Richard Hauglin
- Utfordringen nå er å komme fra ord til handling og iverksette konkrete tiltak for å følge opp de forpliktelsene som verdens statsledere påtok seg i Johannesburg, sier Brende.


- Det internasjonale samfunnet må klare å få til synlige og raske resultater på områder som er sentrale i kampen mot miljøforringelse. Bare gjennom konkret handling kan FN få en fornyet og styrket tillit. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å bidra til dette, sier Brende.

Kommisjonen for bærekraftig utvikling (CSD) ble formelt opprettet av FNs 47. generalforsamling høsten 1992. Opprettelsen var en direkte konsekvens av Brundtlandkommisjonen og Rio-konferansen i 1992. CSD har bidratt til at mange miljøtemaer har kommet høyere opp på den internasjonale dagsorden, som for eksempel skogspørsmål, havforurensning og bærekraftig produksjon og forbruk.

Et av hovedtemaene for CSD i den kommende toårsperioden blir vann og sanitære forhold. FN anslår at over to millioner mennesker dør av vannrelaterte sykdommer hvert eneste år. Det er beregnet at minst to milliarder mennesker vil oppleve vannmangel innen midten av dette årtusen, dersom det ikke raskt settes i verk omfattende tiltak.

Vil prioritere vann og sanitære tjenester

- Å øke tilgangen til ferskvann og sanitære tjenester, samt å bygge opp en miljøforsvarlig vannressursforvaltning er kanskje det aller viktigste vi kan gjøre for å bedre livsvilkårene for de fattigste og for å sikre en bærekraftig utvikling, sier Brende.

- Dette er også områder hvor en kan oppnå betydelige resultater på relativt kort sikt, dersom det mobiliseres politisk vilje i de rike landene til å bidra, og dersom utviklingslandene legger forholdene til rette gjennom et godt styresett. Det er FN som må ta en ledende rolle og koordinere de internasjonale tiltakene på en effektiv måte for at vi skal lykkes, sier miljøvernminister Børge Brende.

Kontaktperson:

Eva Nordvik, 2224 5718 / 9099 6672

Les mer