Historisk arkiv

Direktiv om bruk av de prosjektbaserte mekanismene under Kyotoprotokollen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kommisjonen la 23. juli fram et forslag til direktiv om hvordan kreditter fra de prosjektbaserte mekanismene kan sluses inn i EUs kvotesystem. EUs direktiv om kvotehandel med klimagasser, som ble vedtatt 22. juli, legger opp til at kreditter fra Den grøn

Kommisjonen la 23. juli fram et forslag til direktiv om hvordan kreditter fra de prosjektbaserte mekanismene kan sluses inn i EUs kvotesystem. EUs direktiv om kvotehandel med klimagasser, som ble vedtatt 22. juli, legger opp til at kreditter fra Den grønne utviklingsmekanismen (CDM) og felles gjennomføring (JI) skal utgjøre et supplement til utslippsreduserende tiltak i EU. (25.07.03)

Direktiv om bruk av de prosjektbaserte mekanismene under Kyotoprotokollen

Kommisjonen la 23. juli fram et forslag til direktiv om hvordan kreditter fra de prosjektbaserte mekanismene kan sluses inn i EUs kvotesystem. EUs direktiv om kvotehandel med klimagasser, som ble vedtatt 22. juli, legger opp til at kreditter fra Den grønne utviklingsmekanismen (CDM) og felles gjennomføring (JI) skal utgjøre et supplement til utslippsreduserende tiltak i EU.

Det såkalte "mekanismedirektivet" vil regulere medlemslandenes adgang til å konvertere kreditter fra bruk av Den grønne utviklingsmekanismen eller felles gjennomføring til kvoter som er gangbare i EUs kvotesystem, og som de kvotepliktige kan benytte for å oppfylle sine forpliktelser i henhold til kvotedirektivet. Direktivet vil neppe legge begrensninger på annen bruk av mekanismene, for eksempel statenes adgang til å benytte kreditter fra de prosjektbaserte mekanismene for å oppfylle forpliktelsene under Kyotoprotokollen.

Spørsmål som må avklares i direktivet inkluderer:

  • om kvotepliktige virksomheter skal få anledning til å benytte kreditter fra mekanismene for å oppfylle kvoteplikten i perioden 2005-2007,
  • om det skal settes et tak på bruken av mekanismene,
  • om det skal legges begrensninger på bruk av kreditter fra visse typer prosjekter. Overenskomsten fra Marrakech tilsier at det ikke blir anledning til å bruke kreditter fra kjernekraftprosjekter. Det er mer usikkert om det også legges begrensninger på bruken avkreditter fra andre prosjekter, for eksempel prosjekter som tar sikte på å øke opptaket av klimagasser ("sinks") og vannkraftprosjekter.

Kontaktperson:

Førstekonsulent Benedikte Lilleås, tlf. 22 24 58 71

Les mer: