Historisk arkiv

Elektroniske sjøkart skal gi sikker ferdsel og økt lønnsomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende åpnet i dag det internasjonale sjøkartsenteret Primar Stavanger. Senteret vil bidra til økt sikkerhet og lønnsomhet i drift av skip. Antallet grunnstøtinger kan reduseres med 40 prosent. (19.02.03)

Pressemelding


Dato: 19.02.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Elektroniske sjøkart skal gi sikker ferdsel og økt lønnsomhet

Miljøvernminister Børge Brende åpnet i dag det internasjonale sjøkartsenteret Primar Stavanger. Senteret vil bidra til økt sikkerhet og lønnsomhet i drift av skip. Antallet grunnstøtinger kan reduseres med 40 prosent.

- Grunnstøtinger kan medføre miljøkatastrofer som vi har sett i de siste årene. Mange hevder at autorisert elektronisk navigasjon er det største bidraget til sikkerhet til sjøs siden radaren kom etter siste verdenskrig, sier miljøvernminister Børge Brende.

Utvikler maritim teknologi

Sjøkartsenteret i Stavanger leverer offisielle elektroniske sjøkart på vegne av europeiske sjøkartverk.

- Jeg er stolt over at Norge har overtatt ansvaret for oppbygging og drift av denne tjenesten. Det understreker vår betydning som sjøfartsnasjon og bidrar til å utvikle norsk maritim teknologi, sier Brende.

Følger internasjonale standarder

De elektroniske sjøkartene fra Primar Stavanger er i henhold til internasjonale standarder og kan kobles til alarmsystemer og autopilot om bord. Opptil 40 prosent av alle grunnstøtinger på norskekysten kan derved unngås, ifølge Det Norske Veritas. Etter regjeringens forseringsplan vil alle hoved-og bileder i Norge være dekket med elektroniske sjøkart i løpet av 2006.

Primar skal levere offisielle elektroniske sjøkart til internasjonal skipsfart på vegne av sjøkartene i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Polen, Frankrike, Estland og Latvia. Andre nasjoner forhandler om å slutte seg til tjenesten.

Les mer