Historisk arkiv

FN etablerer et globalt kvikksølvprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Verdens miljøvernministre besluttet i dag å etablere et globalt kvikksølvprogram i FN. Programmet vil gi omfattende og umiddelbare tiltak for å redusere kvikksølvutslipp.

Verdens miljøvernministre besluttet i dag å etablere et globalt kvikksølvprogram i FN. -Målet er å få til en regulering av kvikksølv og andre tungmetaller i en global konvensjon, sier miljøvernminister Børge Brende. (07.02.03)

Pressemelding

Dato: 07.02.03

FN etablerer et globalt kvikksølvprogram

Verdens miljøvernministre besluttet i dag å etablere et globalt kvikksølvprogram i FN. Programmet vil gi omfattende og umiddelbare tiltak for å redusere kvikksølvutslipp.

- Kvikksølv er en reisende uten pass, som ikke lar seg stanse ved våre grenser. Internasjonalt samarbeid er derfor helt nødvendig for å stanse kvikksølvutslipp og det er gledelig at det nå er enighet om et globalt kvikksølvprogram, sier miljøvernminister Børge Brende.

Ytterligere tiltak, slik som et globalt forbud mot kvikksølv og andre tungmetaller skal kunne besluttes om to år. Miljøvernminister Børge Brende har vært en pådriver for økt global innsats mot kvikksølv, og er fornøyd med fremgangen som er gjort.

Verdens miljøvernministre har vært samlet i Nairobi for å styre arbeidet i FNs miljøprogram UNEP for de neste to årene, og har bl.a. behandlet utfordringene knyttet til helse- og miljøfarlige kjemikalier. En FN-rapport om kvikksølv har grundig dokumentert at kvikksølv langtransporteres med hav- og luftstrømmer rundt kloden, er svært giftig og hoper seg opp i næringskjeden, særlig i fisk. Både mennesker og dyr utsettes for farlige nivåer av kvikksølv over hele verden. Kvikksølveksponering gir en spesiell risiko for barn, og høye kvikksølvnivåer hos kvinner i reproduktiv alder er et alvorlig faresignal.

Miljøvernministrene var enige om det nå er tilstrekkelig bevis for globale negative effekter fra kvikksølv, og at nasjonale og internasjonale tiltak nå må settes i gang for å redusere eller stanse utslipp av kvikksølv. Det globale kvikksølvprogrammet vil gi en omfattende innsats fra FNs miljøprogram for umiddelbare tiltak som kan redusere kvikksølvutslipp, f.eks. for å stanse den omfattende bruk av kvikksølv i forbindelse med gullgraving i utviklingsland. I tillegg skal det utarbeides forslag til ytterligere tiltak, både for kvikksølv og for andre tungmetaller som bly og kadmium. Beslutning om disse vil tas om to år.

- Norge vil fortsatt være en pådriver når det gjelder regulering av tungmetaller. Målet vårt er å få til en regulering av kvikksølv og andre tungmetaller i en global konvensjon, sier miljøvernminister Børge Brende.