Klima og forurensning endrer norsk natur
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 06.10.2003 | Sist oppdatert: 24.10.2006
Forurensning sammen med lengre vekstsesong og økt nedbør fører til at det biologiske mangfoldet i Norge endres raskt. Blant annet starter hekkesesongen for fugl tidligere som følge av tidligere vår, viser en rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).(06.10.03)
Klimaendringer og forurensning endrer norsk natur
Forurensning sammen med lengre vekstsesong og økt nedbør fører til at det biologiske mangfoldet i Norge endres raskt. Dette går frem av en rapport som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har gjort på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN). (06.10.03)
- Starten på hekkesesongen for fugl tar til tidligere som følge av tidligere vår.
- Veksten av alger på trær har økt betydelig i løpet av siste ti årene.
- I samme tidsrom har det relativt milde klimaet gitt økt forekomst av moser i skogbunnen.
– Denne rapporten viser med all tydelighet det klimaforskere har forutsett i mange år, sier miljøvernminister Børge Brende.
Norge må sammen med sine internasjonale venner arbeide enda mer for å stanse utslipp av klimagasser og miljøgifter. Det relativt milde klimaet den siste ti-års perioden har gitt økt forekomst av moser i skogbunnen, og start på hekkesesongen for fugl starter tidligere når våren kommer tidligere. Organiske miljøgifter har gitt kritisk fortynning av eggskall hos rovfugl siden 1950. De siste tiårene er situasjonen forbedret, men fremdeles registreres negative virkninger.
- Det er alarmerende at miljøgifter som ble sluppet ut i naturen så sent som i 1950 fortsatt bidrar til kritisk fortynning av eggskall hos rovfugl, sier Brende.
Rapporten viser også at det fremdeles er betydelige tilførsler av nitrogen via luft fra Europa til de sørligste delene av Norge. Veksten av alger på trær har her økt betydelig i løpet av siste ti-års periode, trolig på grunn av økte tilførsler av nitrogen kombinert med klimaendringer som har gitt lengre vekstsesong og økt nedbør.
Tilførselen av bly via luft fra Europa er betydelig redusert siden 1990. Likevel er konsentrasjonen av bly i hønsefugl i sørvestlige områder fremdeles omtrent like høy som for ti år siden, trolig fordi bly hopes opp i jordsmonnet over lang tid. Redusert bruk av bly i bensin i Norge har gitt reduksjon i blyinnhold i hønsefugl i de landsdelene som ikke har vært utsatt for langtransportert luftforurensning.
De siste 20 årene er det målt 55-99 prosent reduksjon i nedfallet av ulike svovelforbindelser over Norge. Dette har ført til gunstigere forhold for lav på trær som er følsomme for forurensninger. – Dette viser med all tydelighet at internasjonalt samarbeid virker, og arbeidet med å redusere utslipp av annen langtransportert forurensning som klimagassene CO2 og metan må intensiveres. – Resultatene fra overvåkingsprogrammet fra 1990 til i dag, gir oss også et svært godt beslutningsgrunnlag for hvilken politikk Norge må føre når det gjelder å stanse forurensningen av norsk natur, sier Børge Brende.
Kontaktperson: Avd.dir. Eli Moen, 22 24 58 70