Historisk arkiv

Krafttak for å redde fjellreven i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fjellrevens situasjon i Norge er svært alvorlig. Miljøverndepartementet setter derfor av nær fem millioner kroner til arbeidet med fjellreven i 2004. Dette innebærer en dobling av midlene i forhold til i år. (08.09.03)

Pressemelding

Dato: 08.09.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Krafttak for å redde fjellreven i Norge

fjellrev Fjellrevens situasjon i Norge er svært alvorlig. Miljøverndepartementet setter derfor av nær fem millioner kroner til arbeidet med fjellreven i 2004. Dette innebærer en dobling av midlene i forhold til i år.

-Jeg er innstilt på å gjøre det jeg kan for å forhindre at fjellreven forsvinner fra Norge. Jeg er svært glad for at vi nå kan sette av vesentlige midler til dette viktige arbeidet, sier miljøvernminister Børge Brende.

Om lag fire millioner kroner vil bli brukt til ulike tiltak for å styrke bestanden, samt øke kunnskapen om fjellreven. Et av tiltakene er et prosjekt med innfanging og avl av fjellrev for senere utsetting i naturen. Dette prosjektet er allerede i gang. Forholdet mellom rødrev og fjellrev skal også kartlegges i større grad. Det vil også bli undersøkt om hvorvidt kontroll av rødrevbestanden er et aktuelt tiltak i utvalgte leveområder for fjellrev. Her skal det først gjennomføres en konsekvensanalyse.

Andre tiltak er identifisering av viktige leveområder for fjellreven, samt forskning på genetikk hos rev. Om lag en million kroner vil bli brukt til nødvendig overvåking av fjellreven, der det blant annet opprettes en nasjonal database.

Det er usikkert hva som er årsaken til at fjellrevbestanden ikke har tatt seg opp igjen etter at arten ble fredet i 1930. En rekke forklaringer har vært foreslått, som at bestanden allerede var under den kritiske størrelsen da fredningen ble vedtatt. For få individer kan føre til for liten innvandring og utvandring mellom de ulike delene av fjellrevbestanden. En annen forklaring er at rødreven utvider sitt leveområde på bekostning av fjellreven, noe som kan ha sammenheng med endringer i klimaet. -Ikke noe fornuftig tiltak bør være uprøvd. Jeg legger dessuten stor vekt på samarbeid med frivillige organisasjoner i dette arbeidet, slik at alle gode krefter settes inn på å bevare fjellreven i norsk fauna, sier Børge Brende.

Miljøverndepartementet har siden 2002 stadig økt innsatsen i arbeidet med å ta vare på fjellreven. Handlingsplanen for fjellreven som nå presenteres er utarbeidet av Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktpersoner: Dep.råd Harald Rensvik 22 24 57 07/ Presserådgiver Karin Westrheim 22 24 57 09

Fjellreven er klassifisert som «direkte truet» på den nasjonale rødlista over truede arter. Det er færre enn 50 voksne fjellrever igjen i Norge (utenom Svalbard). Bestanden har ikke tatt seg opp etter fredningen i 1930, og arten har i de senere åra forsvunnet i fjellområder som tidligere hadde restbestander

Oversiktskart fjellrev i Norge

Foto: Jon Østeng Hov

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning/ St.meld. nr. 25 (2002-2003) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand