Historisk arkiv

Kulturminnevernet skal fortsatt styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kulturminner skal være en ressurs, ikke et problem. Det er ett av hovedbudskapene i stortingsmeldingen om rikets miljøtilstand og regjeringens miljøpolitikk som legges frem i dag.

Kulturminner skal være en ressurs, ikke et problem. Det er ett av hovedbudskapene i stortingsmeldingen om rikets miljøtilstand og regjeringens miljøpolitikk som legges frem i dag. (25.04.03)

Pressemelding


Dato: 25.04.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Kulturminnevernet skal fortsatt styrkes

Kulturminner skal være en ressurs, ikke et problem. Det er ett av hovedbudskapene i stortingsmeldingen om rikets miljøtilstand og regjeringens miljøpolitikk som legges frem i dag.


Detalj fra Urnes stavkirke. ·Regjeringen har igangsatt et program for å sette i stand alle landets stavkirker. Foto: Riksantikvaren

Gamle håndtverksmetoder er tatt i bruk under istandsetting av gamle hus på på Vega. Foto: Riksantikvaren/Ellen M. Devold
Gamle håndtverksmetoder er tatt i bruk under istandsetting av gamle hus på på Vega. Foto: Riksantikvaren/Ellen M. Devold

- Regjeringen vil snu utviklingen fra at kulturminnene blir sett på som et problem til at de blir oppfattet som en positiv ressurs, både for enkeltmennesket og for lokalsamfunnet sier Børge Brende.

Offensiv satsing

Regjeringen følger opp sin offensive satsing med å legge frem en stortingsmelding om kulturminnepolitikk til høsten.

Representerer verdier

- Kulturminnene representerer verdier lokalsamfunnet kan bygge videre på i utviklingen av et sted, enten det gjelder i byen, i tettsteder eller langs kysten – i utvikling av bygdene, næringslivet, reiselivet eller kultursektoren, sier miljøvernministeren.

Styrket kulturminnevern

Regjeringen har i perioden 2001-2003 styrket arbeidet med kulturminner og kulturmiljø, og har blant annet oppnådd:

  • Norsk kulturminnefond ble etablert i juli 2002, med en kapital på 200 mill. kr.
  • Regjeringen har igangsatt et program for å sette i stand alle landets stavkirker. Regjeringen har prioritert tiltak som bidrar til dette ved for eksempel å realisere besøksenteret ved Borgund stavkirke i Lærdal.
  • Regjeringen har bidratt til prosjekter som innebærer samarbeid og partnerskap mellom privat og offentlig sektor og frivillige organisasjoner, som for eksempel rehabilitering av ruinene på Steinvikholm i Trøndelag.
  • For første gang på 13 år er nye verdensarvområder nominert: Vega og vestnorsk fjordlandskap – Nærøyfjorden i Sogn og Geirangerfjorden på Sunnmøre.
  • Norge går foran når det gjelder å følge opp Den europeiske landskapskonvensjonen.
  • Fiskeridepartementet har, i samarbeid med Miljøverndepartementet, lagt grunnlaget for satsing på kulturminner langs kysten.
  • Landbruksdepartementet har videreutviklet satsingen på kulturlandskap og kulturminner i landbruket
  • Arbeids- og administrasjonsdepartementet har, i samråd med andre berørte departement, startet arbeidet med å få til en forsvarlig forvaltning av statens kulturhistoriske bygninger og anlegg.
  • Riksantikvaren og samferdselssektoren har fredet 120 bygninger i tilknytning til jernbanen.
  • Forsvaret har utarbeidet en landsverneplan som omfatter rundt 1300 bygninger og anlegg.
  • Miljøvernforvaltningen, Nærings- og handelsdepartementet og SND kartlegger potensialet for å skape nye verdier med utgangspunkt i kulturminnene.
  • Norges Forskningsråd har avdekket behovet for å øke forskningsinnsatsen på kulturminneområdet og formidling av slik forskning. Miljøverndepartementet har styrket forskningen på området.
  • Det er satt i gang ulike tiltak rettet mot skoleverket for at barn og unge skal få bedre innsikt og bedre muligheter til å utnytte de ressursene som ligger i kulturarven.

Børge Brende sier at den kommende stortingsmeldingen om regjeringens kulturminnepolitikk vil videreutvikle denne satsingen.

Kontaktperson

Rådgiver Kari Charlotte Larsen, 22 24 58 59