Historisk arkiv

Norge inngår internasjonal avtale om miljøvurderinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen har i statsråd i dag bestemt at Norge skal undertegne en FN-protokoll som vil pålegge miljøvurderinger av planer, programmer, politikk og lovgivning. Avtalen kan gi en slutt på at virksomhet lokaliseres til stater der en tar lett på miljøspørsmål. (09.05.03)

Pressemelding


Dato: 09.05.03

Norge inngår internasjonal avtale om miljøvurderinger

Kongen har i statsråd i dag bestemt at Norge skal undertegne en FN-protokoll som vil pålegge miljøvurderinger av planer, programmer, politikk og lovgivning. Avtalen er åpen for undertegning av alle land, og den kan gi en slutt på at virksomhet lokaliseres til stater der en tar lett på miljøspørsmål. Norge, ved Miljøverndepartementet, har ledet de internasjonale forhandlingene.

- Forurensende virksomhet legges i dag ofte til fattige stater i den tredje verden. Denne avtalen kan bidra til å få slutt på at bedrifter flytter fra land med strenge miljøkrav til nasjoner uten slike bestemmelser. På den måten kan hele verden tjene på FN-protokollen, sier miljøvernminister Børge Brende.

Protokollen for Strategic Environmental Assessment (SEA) under UN ECE pålegger miljøvurderinger av planer, programmer, politikk og lovgivning. Hensynet til befolkningens helse skal også veie tungt. Allmennheten er samtidig sikret rett til medvirkning. Avtalen gjelder arealplanlegging, transportplanlegging og andre sektorplaner.

Avtalen er et resultat av to års forhandlinger mellom representanter fra Europa, Nord-Amerika og Sentral-Asia. Norge ved Miljøverndepartementet har ledet forhandlingene. Alle land i FN er invitert til å undertegne.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Terje Lind, tel 22 24 59 22, mobil: 91 60 31 87