Historisk arkiv

Ny veiadkomst til verdifull natursteinforekomst på Finnmarksvidda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende har i dag stadfestet en plan for adkomstvei til natursteinforekomsten Naranas i Kautokeino kommune. (13.10.03)

Pressemelding

Dato: 13.10.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Ny veiadkomst til verdifull natursteinforekomst på Finnmarksvidda

Miljøvernminister Børge Brende har i dag stadfestet en plan for adkomstvei til natursteinforekomsten Naranas i Kautokeino kommune. Adkomstveien vil gi en kortere og mer rasjonell transport til området med verdifull Màze-kvartsitt. På denne måten legges det til rette for lokal næringsutvikling.

- Det er viktig å legge til rette for næringsliv i Kautokeino kommune. I det aktuelle området finnes naturstein av høy kvalitet som vil være en viktig inntektskilde i mange år fremover, sier miljøvernminister Børge Brende.

Med den nye adkomstveien vil det bli en mer rasjonell transport av blokker ut fra utvinningsområdet. Veien er atskillig kortere og bedre enn dagens løsning, og vil bidra til å sikre en langsiktig og lønnsom drift av anlegget.

- Det er blitt utredet og foreslått ulike traseer, men alle alternativene er konfliktfylte, enten i forhold til kulturminner eller reindrift. Dette er ingen optimal løsning, men det er ikke funnet alternativer som gir en totalt sett bedre løsning, sier miljøvernminister Børge Brende.

Veien vil komme nærme verneverdige gårder på Heammonjávvi. Det er snakk om en smal vei på 4 meters bredde som bare vil tillates brukt i sommerhalvåret. Selv om det ikke er ideelt med en sånn vei så nær de verneverdige bygningene, vil de negative effektene på kulturmiljøet ikke være av en slik karakter og omfang at det er grunnlag for å overprøve lokaldemokratiets samlede vurdering i saken, understreker miljøvernminister Børge Brende.

Les avgjørelsesbrevet.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jarle Jensen 22 24 59 25 / 97 50 50 56