Historisk arkiv

Nytt regelverk skal forhindre forurensning fra skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brende varsler nye regler for håndtering av avfall fra skip. De nye reglene skal føre til at avfall fra skip i større grad blir levert til mottaksanlegg på land. (26.03.03)

Pressemelding

Dato: 26.03.03

Miljøvernminister Børge Brende:

Nytt regelverk skal forhindre forurensning fra skip

Miljøvernminister Børge Brende varsler nye regler for håndtering av avfall fra skip. - De nye reglene skal føre til at avfall fra skip i større grad blir levert til mottaksanlegg på land, og skipene får også plikt til å melde ifra om hvor mye og hva slags avfall de har om bord før de ankommer en havn. Summen av tiltak vil føre til at forurensningen fra skipstrafikken blir betydelig redusert, sier Brende.

Også havnene vil bli berørt av den nye forskriften, som om kort tid vil bli sendt ut på høring fra Sjøfartsdirektoratet. Havnene må sørge for etablering og drift av mottaksordninger for skipsavfall. Forskriften vil samtidig fjerne enhver økonomisk vinning i å kaste avfall til havs ved at skipene må betale et fast avfallsgebyr ved ankomst enten de leverer avfall i havnene eller ikke. Mottaksordningene i den enkelte havn kan tilpasses behovet for levering fra de skip som normalt benytter havnen.

Gjennomføringen av EUs nye direktiv 2000/59 om mottaksanlegg i havner for avfall og lasterester fra skip, vil gi store forbedringer med hensyn til innsamling og håndtering av avfall fra skip langs norskekysten. Som "nedstrømsland" vil Norge også nyte godt av at regelverket gjennomføres på europeisk nivå. Kostnadene vil belastes skipene som brukere av mottaksordningene. Samtidig forventes kostnadene for det enkelte skip å minske fordi de vil bli fordelt på langt flere.

Det nye forskriftsforslaget har som formål å sørge for økt innlevering av avfall fra skip i godkjente mottak på land. Til tross for at skipsfartens regelverk i norske havområder allerede har forbud mot utslipp av de fleste former for avfall fra skip, er det lite tvilsomt at mye allikevel havner over bord. Gjennom gebyrordningen og strengere kontroller vil den nye forskriften gjøre dette vanskeligere enn det er etter dagens mottaksforskrift. Blant annet får skipene en plikt til å melde fra om hvor mye, og hva slags avfall de har om bord før de ankommer en havn. Videre skal de sørge for å ha levert avfall før de forlater havnen.

Forskriften omfatter alle slags typer av skip fra store tankskip til fiskefartøy og større fritidsbåter.

Kontaktperson: Per W. Schive, 22 24 58 14