Historisk arkiv

Samarbeid om solenergi og klimatiltak med Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

”Den norske satsingen på produksjon av solenergiteknologi i Sør-Afrika er interessant og lovende. Denne typen suksesshistorier trenger vi flere av i vårt klima- og energisamarbeid med Sør-Afrika og i oppfølging av Toppmøtet i Johannesburg”, sier miljøvernminister Børge Brende. (26.01.03) - Miljøsamarbeid med Sør-Afrika

Pressemelding

Dato: 26.01.03

Samarbeid om solenergi og klimatiltak med Sør-Afrika

Norske myndigheter har i samarbeidet med sørafrikanske myndigheter bidratt til å støtte en større solenergisatsing. Støtten fra offentlige myndigheter har vært utløsende for gjennomføring av prosjektet. Det norske selskapet SolEnergy har inngått en avtale med en sør afrikansk partner, Solar Vision Ltd, og har fått tildelt en konsesjon fra sør-afrikanske myndigheter for produksjon, installasjon og drift av 50.000 solenergisystemer.

Solceller i bruk på den sørafrikanske landsbygda. Foto: Magne G. Vegel- Den norske satsingen på produksjon av solenergiteknologi i det sørlige Afrika er interessant og lovende. Denne typen suksesshistorier trenger vi flere av i vårt klima- og energisamarbeid med Sør-Afrika og i oppfølging av Toppmøtet i Johannesburg. Per i dag er mer enn 700 fattige husholdninger i ti landsbyer elektrifisert med solenergi. Målet er å elektrifisere 5.000 husholdninger i 2003, sier miljøvernminister Børge Brende.

Sysselsetter 200 personer

Med støtte fra NORAD har selskapet etablert et opplæringssenter. Det forventes at prosjektet vil sysselsette om lag 200 personer lokalt. Selskapet startet produksjon av solcellepaneler i Namibia i 2001 for å forsyne Sør-Afrika med solcellepaneler samt eksport til Europa. Scanwafer som er lokalisert i Glomfjord, leverer delkomponenter til produksjonsbedriften i Namibia.

Solenergi vil kunne elektrifisere landsbygda

Markedet for solenergiteknologier forventes å øke kraftig i årene framover. Utnyttelse av solenergi vil kunne bli en viktig del av elektrifiseringen av landsbygda i u-land. og Solenergien vil gjøre det mulig å drive helsestasjoner, sykehus, vannpumper med mer, og vil dessuten erstatte forurensende energibærere som bl.a. parafin og kull. Samarbeidet med Sør-Afrika viser hvordan norske energiteknologimiljøer gjennom kreative løsninger kan bidra til utvikling på den afrikanske landsbygda. I tillegg bidrar samarbeidet til teknologioverføring, samt norsk eksport av varer og tjenester.

Klima- og energisamarbeid

Under den bilaterale miljøvernavtalen med Sør-Afrika er det avsatt om lag 5 mill. kroner til klima- og energisamarbeid for programperioden 2000-2004. Av dette har det sørafrikanske miljøverndepartementet i overkant av 3 mill. kroner til disposisjon for kompetansebygging knyttet til oppfølging av Kyotoprotokollen. Norske og sørafrikanske utredningsmiljøer har bidratt med opplæring og organisasjonsmessig rådgivning. Fra sørafrikansk side forberedes etableringen av et nasjonalt kontor for vurdering og godkjennelse av klimaprosjekter under Den grønne utviklingsmekanismen (Clean Development Mechanism) under Kyotoprotokollen. Dette vil styrke Sør-Afrikas evne til å utvikle tettere klimasamarbeid med Norge og andre land i framtiden. For Norges del kan samarbeidet komme til nytte i forbindelse med oppfyllelse av vår Kyotoforpliktelse.

Kontaktperson

Seniorrådgiver Inger Johanne Wiese 22 24 60 26
Seniorrådgiver Karin Westrheim, tlf. 9012 5471

Les mer