Historisk arkiv

Tidlig varsling av atomulykker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norske og russiske strålevernmyndigheter undertegnet i Moskva 21. oktober en ny protokoll for tidlig varsling av atomulykker. (21.10.03)

21.10.03

Tidlig varsling av atomulykker

Norske og russiske strålevernmyndigheter undertegnet i Moskva 21. oktober en ny protokoll for tidlig varsling av atomulykker. Siktemålet er å konkretisere samarbeidet under den gjeldende varslingsavtalen fra 1995. Havariet av den russiske atomubåten tidligere i høst aktualiserte behovet for en bedre og tettere kontakt mellom våre to land på dette området.

Foto: Eva NordvikMed bakgrunn i den uro som havariet av den russiske atomubåten skapte i Norge, sa miljøvernminister Børge Brende at Regjeringen ville ta opp behovet for bedre varslingsrutiner med russiske myndigheter.
Leder av International Departement Vladimir Kuchynov og avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern undertegner protokollen om varsling av atomulykker. Bak til venstre står 1 viseminister Igor V. Borovkov i MINATOM og Miljøvernminister Børge Brende, sammen med ambassadør Øyvind Nordsletten.

Under sitt besøk i Russland 20.-21. oktober tok Brende opp dette spørsmålet både på møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjon og i politiske samtaler i Moskva. Samtidig undertegnet norske og russiske strålevernmyndigheter en protokoll under varslingsavtalen som tilrettelegger for tidligere varsling av ulykker. Protokollen omfatter også nye og forbedrede sikkerhetsrutiner vedtatt av IAEA (Det internasjonale atomenergibyrå i Wien).

- Jeg er svært glad for at arbeidet med å senke "terskelen" for varsling nå intensiveres, og at sikkerhetsrutinene skjerpes, sier Brende. - En videreutvikling av det tillitsskapende arbeidet i kombinasjon med gode rutiner mellom våre to land, er viktig for å redusere frykten og usikkerheten i befolkningen ved eventuelle fremtidige atomulykker. Det er også viktig for at vi skal kunne ha mulighet til å redusere omfanget av en ulykke, og bistå hverandre på en effektiv måte, sier han.