Historisk arkiv

Endring av direktiv om kasserte elektriske og elektroniske produkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Direktiv 2002/96/EF om kasserte elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall) ble vedtatt i EU 27. januar 2003. Direktivets art 9 andre ledd pålegger produsenter og importører ansvar for finansiering av innsamling og behandling av historisk EE-avfall

Direktiv 2002/96/EF om kasserte elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall) ble vedtatt i EU 27. januar 2003. Direktivets art 9 andre ledd pålegger produsenter og importører ansvar for finansiering av innsamling og behandling av historisk EE-avfall som kommer fra andre enn husholdninger. Historisk EE-avfall vil si avfall fra EE-produkter som er tilført markedet før 13. august 2005. (05.01.04)

Endring av direktiv om kasserte elektriske og elektroniske produkter

Direktiv 2002/96/EF om kasserte elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall) ble vedtatt i EU 27. januar 2003. Direktivets art 9 andre ledd pålegger produsenter og importører ansvar for finansiering av innsamling og behandling av historisk EE-avfall som kommer fra andre enn husholdninger. Historisk EE-avfall vil si avfall fra EE-produkter som er tilført markedet før 13. august 2005.

I forbindelse med vedtagelse av direktivet, så man at denne delen av direktivet kunne bli problematisk for en del produsenter og importører. I en felles deklarasjon av 10. oktober 2002 uttalte EU-parlamentet, Rådet og Kommisjonen en felles intensjon om å endre direktivets art 9 så snart som mulig. Dette forslaget er en slik endring av art 9.

I den foreslåtte endringen av art 9 andre ledd, skal produsentene og importørene bare være ansvarlig for historisk avfall i de tilfellene der avfallsbesitter kjøper en tilsvarende mengde nye produkter. I andre tilfeller vil avfallsbesitteren selv være ansvarlig for kostnadene ved avfallshåndteringen.

Merknader

Gjeldende norsk regelverk på området.

I forskrift om kasserte elektriske og elektroniske produkter av 16. mars 1998, har produsentene og importørene ansvar for historisk EE-avfall uavhengig av nykjøp av tilsvarende produkter. Det norske produsentansvaret går derfor lenger enn det som er foreslått i EU på dette området.

Behov for endringer i norsk regelverk.

Direktivet er et såkalt "minimumsdirektiv", og det antas at Norge kan beholde dagens ordning med produsentansvar for historisk EE-avfall fra andre enn husholdninger. Forslaget medfører således ikke behov for endringer i det norske regelverket ut over det som må endres for å gjennomføre direktiv 2002/96/EF om kasserte elektriske og elektroniske produkter.

Administrative, økonomiske, budsjettmessige og rettslige konsekvenser

Det forventes ikke at direktivet vil ha administrative, økonomiske, budsjettmessige eller rettslige konsekvenser for Norge.

Sakkyndige instansers merknader

Saken ble behandlet i spesialutvalget for miljø den 28. mai 2003. Foreløpig konklusjon ble at forslaget anses relevant og akseptabelt.

Forslaget har ikke vært på høring hos bransjen. Bransjen er imidlertid kjent med WEEE-direktivet og at Norge vil fortsette å ha et produsentansvar for såkalt historisk avfall.

Status

Forslaget er vedtatt både i Europaparlamentet og i Rådet. Direktivendringen vil sannsynligvis bli publisert tidlig i 2004. Forslaget ble behandlet i EØS-spesialutvalg for miljø den 28. mai 2003. Miljøverndepartementet er ansvarlig departement. Forslaget anses som relevant og akseptabelt.

Kontaktperson

Lars Varden, tlf. 22 24 60 58

Les mer

VEDLEGG