Historisk arkiv

Ett av tre barnedødsfall skyldes miljøet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En tredjedel av alle barnedødsfall i Europa skyldes miljøet, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Tallene ble offentliggjort forut for ministerkonferansen om miljø og helse som åpner i Budapest i dag. Miljøvernministeren sender støttebrev til sin danske kollega for å få fjernet farlige kjemikalier i barneleker. (23.06.04)

Ett av tre barnedødsfall skyldes miljøet

LogoEn tredjedel av alle barnedødsfall i Europa skyldes miljøet, ifølge en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Rapporten ble offentliggjort fredag, forut for ministerkonferansen om miljø og helse som åpner i Budapest i dag. Miljøvernministeren sender støttebrev til sin danske kollega for å få fjernet farlige kjemikalier i barneleker. (23.06.04)

Knut Arild Hareide bekrefter i et brev til Danmarks miljøvernminister Hans Chr. Schmidt at Norge støtter det danske forslaget om å ta inn et punkt i ministererklæringen fra konferansen om behovet for å regulere kjemikalier (ftalater) i leketøy.

Norge har siden 1999 hatt forbud mot ftalater i leketøy til barn under tre år. -Tiden er nå moden for skjerpe kravene til kjemikalier i barns leker også i de øvrige europeiske medlemslandene i WHO, sier Hareide.

Tema for WHOs ministerkonferanse om miljø og helse i Europa er "The future for our children". Konferansen finner sted i Budapest 23.-25. juni og vil munne ut i en minister-erklæring og en europeisk handlingsplan for barns helse og miljø.

- Den viktigste erklæringen er at man bekrefter initiativet om å utvikle egne nasjonale handlingsplaner for barns helse og miljø. Regjeringen vil følge opp dette initiativet allerede kommende høst gjennom et bredt samarbeid i regi av Helsedepartementet, sier miljøvernministeren.

En undersøkelse publisert i Scandinavian Journal of Public Health viste at et bedre miljø og sunnere livsstil kunne ha reddet 20.000 menneskeliv i Norden bare i løpet av ett år.

Den forrige Bondevik-regjeringen la vinteren 2000 fram den første norske handlingsplanen for miljø og helse. Status i arbeidet og prioriteringer framover foreligger i en fersk rapport utgitt av Helsedepartementet og Miljøverndepartementet (2004). En engelsk versjon av denne statusrapporten vil bli lagt fram av den norske delegasjonen på ministerkonferansen. Samtidig vil de nordiske landene i fellesskap legge fram en rapport om arbeidet med barn og kjemikalier i regi av Nordisk Ministerråd.

To norske eksempler er også med i en eksempelsamling fra WHO for gode prosjekter i Europa på feltet barns helse og miljø. (CEHAPE – Case Studies):

  • Barnetråkk i Sandnes kommune og
  • " Rydd-opp-prosjektet" fra Hedmark og Barentsregionen

Kontaktperson: Rådgiver Espen Koksvik, tlf: 22 24 58 22