Historisk arkiv

Forordning om persistente organiske forbindelser (POPs)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kommisjonen la 12. juni 2003 fram et forslag til direktiv om persistente organiske forbindelser. Formålet med forordningen er å sikre hjemmel for å gjennomføre krav i den globale Stockholm-konvensjonen om persistente organiske forbindelser (POPs) og ECE

Kommisjonen la 12. juni 2003 fram et forslag til direktiv om persistente organiske forbindelser. Formålet med forordningen er å sikre hjemmel for å gjennomføre krav i den globale Stockholm-konvensjonen om persistente organiske forbindelser (POPs) og ECE POPs-protokollen under konvensjonen om langtransportert grensekryssende luftforurensing. Forordningen har regler om produksjon, omsetning, bruk, utslipp og avfallsbehandling for stoffer som omfattes av disse internasjonale avtalene. (05.01.04)

Forordning om persistente organiske forbindelser (POPs)

Kommisjonen la 12. juni 2003 fram et forslag til direktiv om persistente organiske forbindelser. Formålet med forordningen er å sikre hjemmel for å gjennomføre krav i den globale Stockholm-konvensjonen om persistente organiske forbindelser (POPs) og ECE POPs-protokollen under konvensjonen om langtransportert grensekryssende luftforurensing. Forordningen har regler om produksjon, omsetning, bruk, utslipp og avfallsbehandling for stoffer som omfattes av disse internasjonale avtalene.

Rettsakten er en oppfølgning av disse internasjonale avtalene. Forordningen går likevel noe lenger enn eksisterende krav i protokoller og konvensjoner. Rettslig basis er både art 95 og art 175 (miljø). Artikkel 95 vises det til siden forordningen også regulerer handel.

Forslaget til forordning inneholder noen materielle avvik fra norsk regelverk eller praksis. Forskjellene er at

  • forbudet mot lindan er mindre strengt
  • forordningen forbyr ikke forskning rettet mot ny bruk av stoffene
  • forordningen krever at det etableres kvantitative utslippsoversikter for PCB
  • forordningen forbyr eksplisitt gjenvinning/gjenbruk av POPs-avfall samt POP-holdig avfall.
  • forordningen klargjør et eksplisitt forbud også i faste bearbeidede produkter.

Merknader

Norges politikk er å stanse utslipp av POPs. Plantevernmidlene er regulert gjennom en egen godkjenningsordning i Norge, og ingen av de aktuelle stoffene er godkjent for bruk som plantevernmiddel her. Det er i tillegg forbudt å produsere, importere, eksportere, omsette eller bruke stoff som omfattes av artikkel 3 i §§ 2-2 og 2-20 i norsk forskrift om begrensninger i bruk av enkelte farlige kjemikalier. Forslaget forventes eventuelt å gjennomføres gjennom endring av gjeldende § 2-20 i nevnte forskrift.

Statens forurensningstilsyn har tidligere gjennomgått kravene i de internasjonale avtalene og konkludert med at de ikke vil føre til krav ut over det regelverk og den praksis som eksisterer i Norge. Forordningen vil likevel føre til økt tydelighet ved mer eksplisitte forbud og reguleringer.

Sakkyndige instansers merknader

Saken har ikke tidligere vært behandlet i EØS-spesialutvalget for miljøsaker. Eventuell implementering av forordningen i norsk regelverk vil bli sendt på høring til berørte parter.

Status

Forslaget skal behandles i Rådet og Europaparlamentet etter medbestemmelses-prosedyren. Forslaget behandles nå i Rådet. Parlamentet vil ikke få behandlet saken før i februar 2004.

Statens forurensningstilsyn har gjennomgått forslaget med tanke på konsekvenser for Norge. Eventuelle uklarheter mht. EØS-relevans og behov for tilpasningstekst vil vurderes og avklares i kontakt med UD.

Foreløpig vurdering

Forslag til forordning inneholder noen mindre materielle avvik fra norsk regelverk eller praksis. På enkelte områder fører dette til strengere regelverk, mens det på et par punkter vil kunne tilsi en oppmyking.

Norge er selvstendig part til de aktuelle internasjonale avtalene. POPs-protokollen trådte i kraft 23 oktober i år. I lys av dette er det behov for en vurdering av hvordan de ulike artiklene skal implementeres i norsk rett. Etter forordningen skal bl.a. rapportering foregå via kommisjonen og ikke direkte fra de ulike medlemslandene. Prosedyrene for EØS EFTA-landenes rapportering må derfor avklares nærmere ifm. en evt. inkludering i EØS-avtalen.

Det bør vurderes nærmere om det er ønskelig med unntak fra regler som vil justere norsk regulering av lindan og forskning rettet mot ny bruk av POPs.

I rådets miljøarbeidsgruppe er det foreslått en rekke mulige endringer. Bl.a. ønsker mange land intet unntak for lindan, og samtlige medlemsland ønsker at forordningen kun skal hjemles i miljøreglene og ikke handelsbestemmelsene i traktaten.

Den foreløpige vurdering er at forordningen trolig vil være relevant og akseptabel, men at behov for tilpasningstekst må vurderes.

Kontaktperson

Henrik Hallgrim Eriksen, tlf. 22 24 58 39 og Mona Aarhus, tlf. 22 24 58 35

Les mer: