Historisk arkiv

Gjennombrudd i kampen mot gyro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Sommerens forsøk i Batnfjordselva i Møre og Romsdal med bruk av aluminium i stedet for rotenon for å bekjempe lakseparasitten Gyrodactylus salaris (bilde) var svært vellykket. De siste resultatene tyder på at kampen mot parasitten i fremtiden vil bli ført med mer miljøvennlige våpen. (01.11.04)

Pressemelding

Dato: 01.11.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Gjennombrudd i kampen mot lakseparasitten gyrodactylus salaris

gyrodactylus salarisSommerens fullskalaforsøk i Batnfjordselva i Møre og Romsdal med bruk av aluminium i stedet for rotenon for å bekjempe lakseparasitten Gyrodactylus salaris (bilde) var svært vellykket. De siste resultatene tyder på at kampen mot parasitten i fremtiden vil bli ført med mer miljøvennlige våpen.

Etter forsøkene i sommer er det tatt prøver av om lag 600 fisk i Batnfjordselva, uten at lakseparasitten Gyrodactylus salaris er påvist. Vassdraget må likevel overvåkes nøye i flere år før man kan slå fast nøyaktig hvor effektiv aluminiumsmetoden er.

- De nye forskningsresultatene viser at vi trolig står overfor et gjennombrudd i kampen mot Gyro. Jeg ber nå Direktoratet for naturforvaltning om å se på mulighetene for å bruke aluminium som hovedmetode i det videre arbeidet med å bekjempe denne lakseparasitten. Dessuten tar vi sikte på å følge opp dette aluminiumsforsøket med en fullskala behandling i Lærdalselva i 2005, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

G. salaris er den mest ødeleggende trusselen mot villaksen. I dag brukes i rotenon som hovedbekjempelsesmiddel for å bli kvitt lakseparasitten i infiserte vassdrag. Ved å bruke aluminium i stedet for rotenon blir laksen og de fleste andre dyr i elvene skånet, og bare parasitten blir drept. I tillegg slipper man å bruke løsemidler som kan ha uheldige miljøeffekter.

- Det er gledelig at vi nå kan få et miljøvennlig alternativ til rotenon i kampen for å utrydde lakseparasitten Gyro. De involverte i Aluminiumsprosjektet har ved sin utrettelige innsats skaffet oss et nytt verdifullt verktøy i kampen mot denne dødelige parasitten, sier Hareide.

Aluminiumsmetoden må likevel kombineres med bruk av rotenon i de fleste vassdrag dersom behandlingen skal være effektiv. Dette gjelder spesielt i de delene av vassdragene hvor det er stilleflytende vann, grøfter og lignende.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86