Historisk arkiv

Hareide sikrer strandsonen i Kragerø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide sier nei til turist- og hyttebygging på Gumøy i Kragerø, hvor det har vært planer om å bygge ca 250 fritidsboliger, hotell og serviceanlegg, samt marina. Hareide legger vekt på at området i dag fremstår som uberørt og at utbyggingen ville få store negative landskapsmessige konsekvenser. (23.09.04)

Pressemelding

Dato: 23.09.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Sikrer strandsonen i Kragerø

Revåsen, Kragerø. Foto: MDMiljøvernminister Knut Arild Hareide sier nei til turist- og hyttebygging på Revåsen på Gumøy i Kragerø hvor det har vært planer om å bygge ca 250 fritidsboliger, hotell og serviceanlegg, samt marina. Hareide legger vekt på at området i dag fremstår som uberørt og at utbyggingen ville få store negative landskapsmessige konsekvenser.

Utbyggingen som miljøvernministeren har sagt nei til ville blant annet omfatte en bro over dette sundet til Revåsen (t.h.) Foto: MD

- Utbyggingen på Revåsen er i strid med Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjordområdet og nasjonal strandsonepolitikk. De ubygde delene av kystlinjen bør bevares mest mulig åpne og intakte for fremtiden, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Miljøvernministeren peker spesielt på at det dreier seg om en omfattende utbygging i strid med rikspolitiske retningslinjer for Oslofjordområdet. Strandsonen er i Kragerø avgrenset til 200 meter fra sjøen, og store deler av utbyggingen vil bli liggende i strandsonen. I henhold til de rikspolitiske retningslinjene bør det ikke foretas bygging i strandsonen som kan redusere natur- og kulturmiljøet og mulighetene for rekreasjon. Revåsen framstår i dag som et urørt naturområde ned mot Kreppa, som er et sentralt område for båtutfart. Utbygging av området vil ha store landskapsmessige virkninger.

Utbyggingen innebærer også bro- og veiforbindelse fra Langøy til Gumøy. Miljøverndepartementet har ikke vurdert om fastlandsforbindelsen kan godkjennes i en annen sammenheng. Saken er avgjort i Miljøverndepartementet fordi fylkesmannen hadde innsigelse mot utbyggingen ved behandlingen av kommuneplanens arealdel for Kragerø kommune.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Jarle Jensen tel 22 24 59 25

Avgjørelsesbrev til Fylkesmannen i Telemark