Historisk arkiv

Iskjerner fra Antarktis viser klimautviklingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tidligere tiders klima gjennom 740.000 år er nå kartlagt gjennom to dype isboringer i Antarktis. Forskerne slår fast at det ikke er noen tvil om at menneskene de siste hundre år har endret jordens atmosfære gjennom utslipp av klimagasser. (11.06.04) Artikkel i "Nature"

Pressemelding

Dato: 11.06.04

Miljøvernminister Børge Brende:

– Iskjerner fra Antarktis gir ny informasjon om klimautviklingen

Børge Brende i AntarktisTidligere tiders klima gjennom 740.000 år er nå kartlagt gjennom to dype isboringer i Antarktis. Analysen gir ny og viktig informasjon om klimaendringene gjennom åtte perioder med istider, avløst av kortere varmeperioder som den vi er inne i nå.

Fra Børge Brendes besøk ved isboringprosjektet på Kohnenstation, Dronning Maud Land, i 2003. Foto: Ole Magnus Rapp.

Ny kunnskap om historiske klimaendringer vil gi et bedre grunnlag for å forutse den fremtidige klimautviklingen. Prøver av iskjernene viser at dagens CO2-nivå er det høyeste på 430.000 år. Ved inngangen til den varme perioden som ble innledet da, økte først innholdet av karbondioksyd i atmosfæren – deretter temperaturen.

Forskerne bak iskjerneboringen i Antarktis slår fast at det ikke er noen tvil om at menneskene de siste hundre år har endret jordens atmosfære gjennom utslipp av klimagasser. Det antas at den nåværende oppvarmingen av klima på grunn av drivhusgassen karbondioksyd også vil kunne tine opp tundraområder. Dermed frigjøres metangass som vil føre til en ytterligere oppheting av klimaet.

– Dette viser at vi har å gjøre med veldig kompliserte mekanismer, og at vi mennesker må være forsiktige med å tukle med naturen, sier Børge Brende.

European Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA) er et samarbeid mellom ti europeiske land. To dype iskjerner bores i Antarktis for å rekonstruere tidligere tiders klima. Den ene iskjernen har satt ny verdensrekord i innhenting av klimadata fra iskjerner ved å gå 740.000 år tilbake i tid. Iskjernen fra Dronning Maud Land går ikke så langt tilbake, men kan gi grunnlag for studier av raske klimaendringer.

– For Norge og klimaforskningen er forskningsvirksomheten i polarområdene svært viktig. Isboringsprosjektet er en enestående anledning til å kunne slå opp i jordens eget "klimabibliotek". Med beslutningen om å gjøre Troll til helårsstasjon, vil Norge satse ytterligere på klimaforskning i Antarktis i årene fremover. Norge har en unik mulighet til å drive forskning og overvåking i polområdene både i nord og syd, sier Børge Brende.

Kontaktperson: Jan-Gunnar Winther, Norsk Polarinstitutt, tlf 77 75 05 31

Mer informasjon: