Historisk arkiv

Klart for ny E18 med bedre trafikksikkerhet i Lillesand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har i dag avklart saken om ny E18 i firefelts motorvei fra Grimstad til Gaupemyr/Tingsaker i Lillesand kommune. - Regjeringens mål er at E18 på Sørlandet skal få færre ulykker og bedre trafikkavvikling, sier statssekretær Lars Jacob Hiim. (04.03.04)

Pressemelding

Dato: 04.03.04

Klart for ny E18 med bedre trafikksikkerhet i Lillesand

Miljøverndepartementet har i dag avklart saken om ny E18 i firefelts motorvei fra Grimstad til Gaupemyr/Tingsaker i Lillesand kommune. - Regjeringens mål er at E18 på Sørlandet skal få færre ulykker og bedre trafikkavvikling, sier statssekretær Lars Jacob Hiim.

Kommunestyrets vedtak om tunnel under Kaldvellheia er ikke godkjent. - En lang tunnel under Kaldvellheia vil gi dårligere vei- og trafikk­sikkerhet enn daglinje på strekningen. Tunnelalternativet var dessuten mer enn 300 millioner kroner dyrere enn Vegvesenets forslag om trasé i dagen, noe som kunne forsinke stamveiutbyggingen i regionen gjennom Aust-Agderpakken. Kostnadene står heller ikke i et rimelig forhold til fordelene. En daglinje med avbøtende tiltak vil oppfylle gjeldende miljøkrav, sier Hiim.

Han ber kommunen gjenoppta planarbeidet med sikte på å legge veien dypt i terrenget, med en 120 meter lang buebro over Kaldvellelva, tilpasset for å gi minimal virkning på omgivelsene og mest mulig støyskjerming. Vannstrengen vil ikke bli berørt verken av landkar eller pilarer. Vegvesenet anmodes også om å bygge en barrieredempende miljøtunnel på 250 meter vest for Kaldvellbroen. Hensynet til friluftslivsinteresser, naturverninteresser, Kaldvellvassdraget og det kulturhistoriske miljøet i området kan dermed bli tilfredsstillende ivaretatt.

Ny firefelts motorvei E18 mellom Grimstad og Kristiansand er av stor regional og nasjonal betydning. Det er drevet et langsiktig og godt planarbeid i flere kommuner, med sikte på å ferdigstille en "veipakke" for strekningen tidsnok til å komme med i kommende periode for nasjonal transportplan (NTP).

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Jarle Jensen, tlf. 22 24 59 25 mob. 975 05 056

Les mer:
Brevet til fylkesmannen