Historisk arkiv

Korallrev i kulden - ny global verneutfordring, viser rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I anledning verdens miljødag lanserer miljøvernminister Børge Brende i dag en oppsiktsvekkende internasjonal rapport om korallrev i kalde farvann. - Kaldtvannskorallrevene er biologiske skattkamre, en naturarv vi må beskytte for fremtidige generasjoner, sier Brende. (04.06.04)

Pressemelding

Dato: 04.06.04

Miljøvernminister Børge Brende:

Korallrev i kulden - ny global verneutfordring, viser rapport

Kaldtvannskorallen Lophelia med kråkebolle og svamp. Foto: Havforskningsinstituttet.I anledning verdens miljødag lanserer miljøvernminister Børge Brende i dag en oppsiktsvekkende internasjonal rapport om korallrev i kalde farvann. - Kaldtvannskorallrevene er biologiske skattkamre, en naturarv vi må beskytte for fremtidige generasjoner, sier Brende.

Norge har de siste årene oppdaget og beskyttet store fascinerende korallrev på kaldt og dypt vann utenfor norskekysten og satt saken på den internasjonale dagsordenen. Den nye rapporten, som er utarbeidet på oppdrag av FN, Norge, Storbritannia, Irland og WWF, viser at slike rev har langt større global utbredelse og større mangfold enn man har trodd, men at de er akutt truet blant annet av bunntråling og andre aktiviteter i områdene.

De nye funnene forventes å resultere i krav om bedre beskyttelse av disse unike naturtypene globalt.

- Selv om rapporten viser at vi er blant de som har kommet lengst, må vi sikre enda bedre beskyttelse av de norske korallrevene. Dette skal vi gjøre blant annet gjennom et nettverk av marine beskyttede områder og et godt samarbeid med fiskeri- og petroleumsnæringene, sier Brende.

Norges fokus på kaldtvannskorallrev blir fulgt opp av FN, som også lanserer rapporten i dag i forbindelse med den internasjonale markeringen i Barcelona av Verdens Miljødag 5. juni. FNs miljødirektør Klaus Töpfer er overveldet over funnene: -Jordas livsunderstøttende systemer er kilden til stabilitet for alle folkeslag og nasjoner. Kaldtvannskorallrev fremstår nå som en ny brikke i dette avgjørende viktige livsnettverket som krever vår umiddelbare oppmerksomhet, sier Töpfer.

Den omfattende rapporten er utarbeidet av ledende internasjonale forskere, og gjennomgår biologi, utbredelse, status, trusler og eksisterende tiltak for kaldtvannskoraller og –rev.

Rapporten avslutter med anbefalinger om tiltak for å styrke kunnskapen om og beskyttelsen av korallrevene og det internasjonale samarbeidet på feltet. Det finnes et stort mangfold av kaldtvannskorall-arter, hvorav noen få danner store rev. Kaldtvannskorallene er funnet fra 40 til 6300 meters dyp og i de fleste havområder. Hovedvekten er funnet i Atlanterhavet, men korallene forventes å bli påvist i stadig nye områder ettersom havbunnen blir bedre kartlagt. Mange rev er allerede skadet eller ødelagt. De viktigste truslene er bunntråling og dypvannsfiske.

Den endelige rapporten, " Cold-Water Coral Reefs: Out of Sight- No Longer Out of Mind", skal publiseres på neste møte i det internasjonale korallrevnettverket ICRI i Okinawa, Japan, 3-4. juli. Norge tok på forrige møte i ICRI i november 2003 opp behovet for bredere internasjonalt fokus på kaldtvannskorallrevene. FNs miljøprogram har på bakgrunn av Norges initiativ koordinert et uformelt samarbeid mellom partene som har følt et spesielt ansvar for disse revene. Planen er nå at det skal etableres et bredere internasjonalt samarbeid gjennom blant annet ICRI.

Pressekontakt Karin Westrheim, 90 12 54 71
Rådgiver Mai Britt Knoph, 22 24 58 96, 93 49 17 71
Avdelingsdirektør Steinar Hermansen, 22 24 58 86

Tråling i farvann med kaldtvannskorallrev