Historisk arkiv

LOV til å spørre og krav på svar om miljøet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Den nye miljøinformasjons-loven gir innbyggerne rett til opplysninger fra offentlige myndigheter og private virksomheter om forhold som har betydning for miljøet. Miljøvernminister Børge Brende oppfordrer folk til å bruke loven aktivt. (06.02.04)

Pressemelding

Dato: 06.02.04

LOV til å spørre og krav på svar om miljøet

Den nye miljøinformasjonsloven gir innbyggerne rett til opplysninger fra offentlige myndigheter og private virksomheter om forhold som har betydning for miljøet. Miljøvernminister Børge Brende oppfordrer folk til å bruke loven aktivt.

- Skal loven ha noen virkning, må den brukes. Retten til informasjon er en grunnleggende demokratisk rettighet og samtidig et nødvendig virkemiddel i vårt arbeid med å styrke gjennomføringen av miljøvernpolitikken, sier miljøvernminister Børge Brende.

Miljøinformasjonsloven, som trådte i kraft 1. januar, skal sette innbyggerne bedre i stand til å bidra til vern av miljøet, beskytte seg mot helse og miljøskade og påvirke offentlige og private beslutningstakere i miljøspørsmål.

Loven innebærer nye plikter for private virksomheter til å gi ut miljøinformasjon på forespørsel fra borgerne. Alle næringer er omfattet av loven, både industriell produksjon og tjenesteproduksjon, så vel som næringer innen jord- og skogbruk. Miljøinformasjonsloven gir borgerne rett til å kreve informasjon om alt fra produksjonsprosesser til innholdet i de produktene som brukes og selges. Privat virksomhet plikter å svare så raskt som mulig, og senest innen en måned.

Loven utvider også borgernes rett til å få informasjon om miljøkonsekvenser av offentlige organers virksomhet og avgjørelser. Kravet kan rettes både mot statlige, fylkeskommunale og kommunale organer. Folk skal både få vite om det offentlige følger opp egne målsettinger om miljøvennlig drift, og de har krav på opplysninger om miljøkonsekvenser av det offentliges avgjørelser og forvaltning. På forespørsler rettet til offentlig virksomhet, skal det bli gitt svar så raskt som mulig og senest innen 15 dager.

Mer informasjon om loven:http://www.dep.no/md/norsk/miljolov/

Kontaktperson: Seniorrådgiver Hanne Bjurstrøm, tlf. 22 24 59 91