Historisk arkiv

Miljøavgift for Svalbard-turister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet vurderer å innføre en miljøavgift for Svalbard-turister. -Blir det et slikt gebyr vil pengene gå til et fond, og brukes lokalt på Svalbard, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (10.09.04)

Pressemelding

Dato: 10.09.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Miljøavgift for Svalbard-turister

Svalbard-turister. Foto: SysselmannenMiljøverndepartementet vurderer å innføre en miljøavgift for Svalbard-turister. -Blir det et slikt gebyr vil pengene gå til et fond, og brukes lokalt på Svalbard, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. Departementet har sendt brev til berørte innen reiselivsnæringen for å komme i en tidlig dialog om evt. innføring av et turistgebyr.

Over 40 000 turister besøker Svalbard hvert år. Foto: Bjørn Frantzen/Sysselmannen på Svalbard.

Da regjeringen tidlig på 1990-tallet gikk inn for at en skulle legge forholdene til rette for utvikling av reiseliv som næring på Svalbard, ble det samtidig understreket at turismen må styres og at næringen ikke måtte bli bygd ut i et omfang som kunne true Svalbard sin særegne villmarksnatur.

Utviklingen av reiselivsnæringen på Svalbard har vært i vekst det siste tiåret. Dette stiller store krav til miljøvernforvaltningen, og for å nå de høye miljømålene for forvaltningen av øygruppa har det blitt nødvendig med økt ressursinnsats fra Sysselmannen sin side. Prinsippet om at «miljøpåvirker skal betale» tilsier derfor etter Miljøverndepartementet sin oppfatning at turistene bidrar til å dekke det offentlige sine kostnader for å hindre negative miljøvirkninger, og for å legge til rette for en høy opplevelsesverdi av reiser til Svalbard.

Departementet legger i første omgang opp til et gebyr på NOK 150 pr.person pr. innreise. Gebyret skal ikke pålegges fastboende på Svalbard.

Inntektene fra gebyret skal gå inn i Svalbard miljøvernfond. Svalbardmiljøloven gir grunnlag for å opprette fondet , og departementet tar sikte på å etablere fondet i 2005. Fondet sine midler kan bare brukes til tiltak på Svalbard som har til formål å verne miljøet, bl.a. kartlegging og overvåkning av miljøtilstanden, skjøtsel og gjenopprettelse av miljøtilstanden, og informasjons- og opplæringstiltak. Inntektene fra et slikt gebyr vil kunne ligge på rundt 6 mill kr i året.

Når det gjelder innkrevning av turistgebyret, har departementet foreslått en ordning der gebyret legges på flybilletten eller kreves inn av cruiseskipenes agenter for cruisepassasjerene.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Tore Ising, tlf: 22 24 59 96
Informasjonsrådgiver Karin Westrheim, mobil: 90 12 54 71