Historisk arkiv

Mot en tematisk strategi for bærekraftig bruk av naturressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kommisjonen la 1. oktober 2003 fram en meddelelse om en ny tematisk strategi for bærekraftig bruk av naturressurser. Meddelelsen er et høringsdokument som skal fungere som første skritt i utformingen av den endelige tematiske strategien som forventes end

Kommisjonen la 1. oktober 2003 fram en meddelelse om en ny tematisk strategi for bærekraftig bruk av naturressurser. Meddelelsen er et høringsdokument som skal fungere som første skritt i utformingen av den endelige tematiske strategien som forventes endelig framlagt i 2004. (05.01.04)

Mot en tematisk strategi for bærekraftig bruk av naturressurser

Kommisjonen la 1. oktober 2003 fram en meddelelse om en ny tematisk strategi for bærekraftig bruk av naturressurser. Meddelelsen er et høringsdokument som skal fungere som første skritt i utformingen av den endelige tematiske strategien som forventes endelig framlagt i 2004.

Høringsdokumentet foreslår en strategi som skal tilpasses over de nærmeste 25 år om "decoupling of resource-related environmental impacts from economic growth". Poenget er å undersøke hvordan fortsatt vekst kan skje samtidig som miljøproblemer fra bruken av naturressurser ikke øker og helst reduseres. Strategien bygges opp omkring tre hovedelementer:

- Kunnskapsinnhenting. Det er nødvendig med bedre kunnskap om ressurssyklusen fra uttak via alle ressursens ulike bruksområder til avfall og gjenvinning. Bedre forvaltning krever at kunnskapsgap i disse systemene dekkes.

- Policyvurdering. Vi har godt utviklede sektorpolicy på marint, landbruk, biodiversitet, vann, transport, energi, skatter/avgifter osv. Det mangler mekanismer for vurdering av hvordan ulike policyvalg på disse områdene i større grad kan frikoble økonomisk vekst fra uønskede miljøvirkninger av ressursbruken.

- Policyintegrering. De to første elementene i strategien skal gi grunnlag for politiske helhetsvurderinger med vekt på å identifisere de tiltak som har størst potensiale for miljøforbedringer ved ressursbruk, samt sikre bedre samordning med sektorpolicy slik at ressursrelaterte miljøhensyn blir bedre ivaretatt i alle sektorer. (Jf. Cardiff-prosessen).

Den hørings- og medvirkningsprosessen som nå igangsettes på grunnlag av den fremlagte kommunikasjonen vil brukes av kommisjonen til å utforme et endelig strategiforslag til behandling med sikte på vedtak i 2004.

Kommisjonen har for dette arbeidet opprettet og leder et rådgivende forum for å styre prosessen med policy-utvikling og det etableres arbeidsgrupper for å behandle spesielt viktige ressurser og hovedspørsmål. Berørte innenfor både det offentlige og private inviteres til å bidra med ledelse og deltakelse i arbeidsgruppene.

Rettsakten er ikke direkte en oppfølgning av internasjonale avtaler, men det ble bl.a. fattet vedtak på prinsippene som ligger til grunn for dette på toppmøtet i Johannesburg. WSSD doc./2309 plan. final para. 14.

Status

Prosessen i EU

Kommisjonen har etter mandat i EUs 6. miljøhandlingsprogram igangsatt arbeidet med en strategi for å få til frikobling mellom miljøvirkninger og økonomisk vekst i en bærekraftig bruk av naturressurser. (Decoupling between environmental pressures and economic growth).

Denne strategien er en av 3 strategier som hører sammen for å redusere miljøvirkninger i forhold til økonomisk vekst. EU forutsetter en vekstrate i BNP på 3% men samtidig at raten ressursbruken/vekst og miljøvirkninger skal reduseres. De to øvrige strategiene for å nå dette målet gjelder:

- Reduksjon og gjenvinning av avfall. – Integrert produktpolitikk innrettet mot miljøvirkninger fra ulike produkter (IPP).

Rapporten "Towards a Thematic Strategy on the Sustainable Use of Natural Resources"

er tilgjengelig på kommisjonens web-side: http://www.europa.eu.int/comm/environment/natres/index.htm

Kommisjonen har utarbeidet det foreliggende utkastet som grunnlag for en prosess med sikte på å fremlegge et endelig strategiforslag for beslutning i 2004.

Prosessen i Norge: Saken blev behandlet I spesialutvalget for miljø for første gang som orienteringssak 10. desember 2003.

Beslutningsprosedyre: I EU vil både offentlige og private interessenter inviteres til å medvirke i den videre behandlingen.

Vurdering

Miljøverndepartementet vil vurdere nærmere hvordan man fra norsk side mest hensiktsmessig kan bidra i Kommisjonens videre arbeid med strategien, herunder evt. deltakelse i det rådgivende forumet og relevante arbeidsgrupper.

Andre relevante opplysninger

Når strategien skal implementeres gradvis over en periode på 25 år, vil utformingen måtte være i form av generelle rammer og prinsipper, samt forslag til hvordan en mer konkret utforming og oppfølging på de enkelte områder skal gjennomføres.

Kontaktperson

Jan Abrahamsen, tlf. 22 24 58 50

Les mer: