Historisk arkiv

Norsk-russisk miljøsamarbeid gir renere produksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det norsk-russiske miljøsamarbeidet for renere industriell produksjon kan i dag markere 10 års fruktbart samarbeid. Norge har investert 53 millioner kroner i løpet av denne perioden, noe som har gitt god uttelling for miljøet i Barentsregionen. (07.12.04)

Pressemelding

Dato: 07.12.04

Norsk-russisk miljøsamarbeid gir renere produksjon

Petsjenga Nikel. Foto: SvanhovdDet norsk-russiske miljøsamarbeidet for renere industriell produksjon kan i dag markere 10 års fruktbart samarbeid. Norge har investert 53 millioner kroner i løpet av denne perioden, noe som har gitt god uttelling for miljøet i Barentsregionen.

I Moskva åpner i dag en internasjonal konferanse om renere produksjon som virkemiddel for å fremme bærekraftig produksjon og forbruk. Konferansen markerer også 10 års jubileet for det norsk-russiske samarbeidet for renere produksjon.

I tillegg til miljøgevinsten har renere produksjon gitt uttelling når det gjelder effektivitet. Miljøvennlig produksjon har gitt større lønnsomhet for industrien. Over 1500 ingeniører fra ca. 500 bedrifter har deltatt i opplæringsprogrammet for renere produksjon.

-Nå går også kommunale sektorer inn i dette. Arkhangelsk by har nettopp startet et opplæringsprogram for renere produksjon som vil gi renere vann, redusert energiforbruk og bedret avfallshåndtering. Opplæringsprogrammet er også i ferd med å etablere seg utenfor Barentsregionen, sier miljøvernminister Hareide.

Renere produksjon støttes også av det øvrige norden. NEFCO, the Nordic Environmental Financing Corporation, sikrer finansieringen for gode miljøprosjekt i denne sammenhengen. Med økonomisk vekst i Sentral - og Østeuropa vil behovet for miljøprogram for produksjon øke.

-Norge vil fortsatt støtte grunnopplæringen i renere produksjon på utvalgte områder. Særlig oppmerksomhet vil bli viet kommunal sektor og industri som forurenser vassdrag og hav med miljøgifter. Norge legger stor vekt på det bilaterale miljøsamarbeidet med Russland, sier Knut Arild Hareide.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Magne Røed, mobil: 0074741425031

Les mer om programmet renere produksjon