Regjeringen øker innsatsen mot ny miljøgift
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 14.12.2004 | Sist oppdatert: 24.10.2006
Miljøvernminister Knut Arild Hareide ber SFT gjennomføre en handlingsplan for å redusere utslipp av miljøgiften PFOS. Stoffet, som nylig er funnet i isbjørn, kan skade reproduksjonen. Planen vil skjerpe innsatsen mot denne nye miljøtrusselen. (14.11.04)
Pressemelding
Dato: 14.12.04
Miljøvernminister Knut Arild Hareide:
Regjeringen øker innsatsen mot ny miljøgift
Miljøvernminister Knut Arild Hareide ber SFT gjennomføre en handlingsplan for å redusere utslipp av miljøgiften PFOS. Planen vil skjerpe innsatsen mot denne nye miljøtrusselen.
- Økende funn av disse nye miljøgiftene i naturen gjør at vi må handle nå. Vi må øke innsatsen nå for å unngå langvarig forurensing av miljøet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.
PFOS (perfluoroktanylsulfonat) er en miljøgift som man relativt nylig er blitt oppmerksom på. Den kan skade reproduksjonen og er giftig for vannlevende organismer. Den er svært lite nedbrytbar og lagres i mennesker og dyr (bioakkumulerer). Stoffene er funnet i mennesker og dyr over hele verden. Det er nylig dokumentert funn i isbjørn og polarmåke i arktiske områder, se melding på www.sft.no. De ble i sommer også funnet både i fisk, vann og sedimenter i Mjøsa.
Isbjørnunger.Foto: A. Derocher, Norsk Polarinstitutt
Handlingsplanen iverksetter tiltak både mot PFOS og mot 96 stoffer som brytes ned til PFOS i naturen, såkalte PFOS–relaterte forbindelser. I dag er de viktigste bruksområdene brannslukningsmidler og i forkrommingsindustri.
Satsingen omfatter både direkte bransjetiltak der stoffene fortsatt er i bruk og å utrede mulige forbud dersom ikke bruk og utslipp stanses frivillig. Det tas også sikte på at alle produkter med disse miljøgiftene skal defineres som farlig avfall.
Norge skal være pådriver for at PFOS skal reguleres internasjonalt. Økt overvåkning av stoffene og andre tiltak for å øke kunnskapen om disse miljøgiftene inngår også i handlingsplanen.
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Lene Lyngby 22 24 58 31