Historisk arkiv

Urørt natur forsvinner i mindre omfang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Villmarkspregede naturområder forsvinner fortsatt, men i mindre omfang enn tidligere. Nye tall fra Direktoratet for naturforvaltning viser at rundt 640 kvadratkilometer med tilnærmet urørt natur gikk tapt i perioden 1998-2003. Det er en reduksjon i forhold til perioden 1994-1998. (01.12.04)

Urørt natur forsvinner i mindre omfang

Bygging av kraftledninger er et eksempel på inngrep i naturen.Foto:Svein Nic.NorbergNye tall fra Direktoratet for naturforvaltning viser at rundt 640 kvadratkilometer med tilnærmet urørt natur gikk tapt i perioden 1998-2003. Det er en reduksjon i forhold til perioden 1994-1998. De nye tallene viser at det forsvinner mindre villmarkspregede naturområder nå enn tidligere.

- Dette er en positiv utvikling. Tallene viser at Regjeringens satsning på økt vern av norsk natur har gitt resultater. Samtidig viser tallene også at vi må bli enda flinkere til å ta vare på de villmarksområdene vi har igjen, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Å bevare villmarkspregede områder er svært viktig for å ta vare på mangfoldet av planter, dyr og insekter i Norge.

- Vi har som målsetting å stanse tapet av det biologiske mangfoldet i Norge innen 2010, og vi jobber nå med en handlingsplan for hvordan vi skal nå dette målet. Å sikre våre gjenværende villmarkspregede områder vil være en viktig tiltak for å nå målet, sier miljøvernministeren.

Hareide understreker at fokus på disse områdene i plansammenheng har skapt en økt bevissthet, og dermed bidratt til en gledelig utvikling så langt.

Ingen andre land overvåker naturen sin på denne måten. Overvåkingsmetoden som Norge bruker, har i den senere tid vakt interesse i utlandet. Flere land ønsker nå å se på om de kan implementere denne type overvåking i sine systemer.

Les mer om kartlegging av inngrepsfri natur i Norge på hjemmesidene til Direktoratet for naturforvaltning.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Ola Skauge, Direktoratet for naturforvaltning, tlf. 73 58 09 02