Historisk arkiv

Villaksen vant - oppdrett i Bullaren avviklet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Risikoen for smitte av den dødelige parasitten Gyrodactylus salaris til villaksbestanden i den norsk-svenske Enningdalselva er nå vesentlig redusert. Svensk miljødomstol besluttet 10. juni at oppdrettsanlegget i innsjøen Bullaren må nedlegges fra 1. juli og dommen er nå rettskraftig. (15.07.04)

Pressemelding

Dato: 15.07.04

Oppdrettsanlegget i Bullaren avviklet – viktig seier for villaksen

villaksSvensk miljødomstol har i dom av 10. juni besluttet at oppdrettsanlegget i innsjøen Bullaren må nedlegges fra 1. juli. Dommen er nå rettskraftig. Risikoen for smitte av den dødelige parasitten Gyrodactylus salaris til villaksbestanden i den norsk-svenske Enningdalselva er dermed vesentlig redusert.

- Jeg er svært fornøyd med at hensynet til villaksen har fått gjennomslag i denne viktige saken og at beslutningen om nedleggelse nå er endelig, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Hareide berømmer også sin forgjenger Børge Brende for sterkt politisk engasjement overfor svenske myndigheter etter at parasitten ble oppdaget i oppdrettsanlegget høsten 2001. Også frivillige organisasjoner og fylkesmannen i Østfold har engasjert seg sterkt i saken. "Vi skal ikke se bort fra at norsk engasjement og ikke minst vår kunnskap om denne dødelige parasitten har hatt betydning for utfallet av saken" sier Hareide. Han understreker likevel at vinneren her er villaksen i Enningdals­vassdraget som nå er blitt kvitt en alvorlig trussel.

Hareide viser ellers til at norske myndigheter har et omfattende engasjement i kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Forebygging av smitte til nye vassdrag står sentralt i dette arbeidet og norske myndigheter har gjennom laksevernorganisasjonen NASCO tatt initiativ til internasjonalt samarbeid om dette. Den svenske retts­avgjørelsen er derfor svært viktig også i et internasjonalt perspektiv.

Länstyrelsen i Västra Götaland besluttet allerede 11. oktober 2002 at videre oppdrett av laksefisk i Bullaren skulle forbys. Saken ble påklaget, og ved avgjørelsen i miljødomstolen under Vänersborgs tingsrett den 10. juni ble länsstyrelsens vedtak stadfestet. Både Miljøverndepartementet og fylkesmannen i Østfold gikk i sine uttalelser til domstolen inn for at länstyrelsens vedtak burde opprettholdes. Ettersom dommen ikke ble påklaget innen fristen 1. juli er den nå rettskraftig. Denne saken har dermed etter mange års engasjement nå fått et svært heldig utfall.

Kontaktperson: Helge Lorentzen, tlf: 22 24 58 76

Illustrasjonsfoto av villaks: Svein Magne Fredriksen, MD