Historisk arkiv

- Viktig at klima er på dagsordenen på G 8

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- At G 8-møtet nå setter klima på dagsordenen er svært gledelig. Det blir spennende å se om det kommer et konkret signal fra møtet om å få de internasjonale klimaforhandlingene inn på et nytt spor, etter Kyotoprotokollen. Et innspill fra G 8 til de kommende klimaforhandlingene på Partskonferansen under FNs Klimakonvensjon i Montreal i desember vil kunne føre det internasjonale klimaarbeidet ut av dødvannet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (06.07.05)

Pressemelding

Dato: 06.07.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Viktig at klima er på dagsordenen på G 8

- At G 8-møtet nå setter klima på dagsordenen er svært gledelig. Det blir spennende å se om det kommer et konkret signal fra møtet om å få de internasjonale klimaforhandlingene inn på et nytt spor, etter Kyotoprotokollen. Et innspill fra G 8 til de kommende klimaforhandlingene på Partskonferansen under FNs Klimakonvensjon i Montreal i desember vil kunne føre det internasjonale klimaarbeidet ut av dødvannet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Norge arbeider for snarlig oppstart av internasjonale forhandlinger om en mer ambisiøs og global klimaavtale etter utløpet av Kyotoprotokollen (2008-2012).

- Jeg er svært glad for Storbritannias initiativ til å sette klima på dagsordenen innen G-8. Det er også oppmuntrende at Kinas president, Hu Jintao, skal delta på en spesialsesjon under G-8-møtet. Mitt inntrykk fra mine samtaler med kinesiske myndigheter i Kina i forrige uke er at Kina er villig til å gjøre sitt for å møte utfordringene klimaendringene gir. Samtidig er det klart at kineserne er opptatt av at industrilandene tar et ansvar ved å lede an i det internasjonale klimaarbeidet, sier Hareide.

Storbritannia har som formannskap for G-8 i 2005 satt seg mål at G-8 skal stake ut en klar kurs for løsning av det globale klimaproblemet, og at G-8 skal oppnå enighet om en pakke med praktiske tiltak fokusert på teknologi. Storbritannia ønsker også at G-8 skal arbeide i partnerskap med land med store og raskt voksende økonomier om hvordan en kan håndtere de fremtidige utfordringene en står overfor på klimaområdet. Utfordringene ligger her særlig i forhold til utviklingsland med store og raskt voksende klimagassutslipp, som Kina, India og Brasil.

G-8-landene står samlet for rundt 47 % av de globale utslippene av CO2. Disse landene spiller også globalt en viktig rolle i klimaforskning og teknologiutvikling. Tiltak fra G-8-landene på klimaområdet betyr derfor svært mye i global målestokk. Av G-8-landene er det kun USA som har valgt å stå utenfor Kyotoprotokollen, den eneste internasjonale klimaavtalen med tallfestede utslippsforpliktelser. Utviklingslandene har ingen utslippsforpliktelser under Kyotoprotokollen. Kina er nå verdens nest største utslipper av CO2 etter USA. Den sterke økonomiske veksten i Kina gjør at det blir stadig viktige å redusere deres utslipp av klimagasser.

- Jeg har notert meg at USA har satt seg imot en slutterklæring som sier noe konkret om framtidige internasjonale klimaavtaler om utslippsreduksjoner. Jeg håper likevel at G-8-landene kan komme ut med en mest mulig offensiv slutterklæring. Det er også viktig at G-8-møtet bidrar til en nødvendig dialog mellom industriland og utviklingsland om løsninger på et felles klimaproblem, sier Hareide.

G-8-møtet finner sted 6.-8. juli 2005 i Gleneagles i Skottland.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Georg Børsting, tel: 22 24 60 92