Historisk arkiv

Arktisk frølager for verdens matsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vedtok i dag å starte planleggingen av et globalt sikkerhetslager for frø på Svalbard. Lageret vil bli unikt i verdenssammenheng. Hensikten er å beskytte disse ressursene mot plantesykdommer, klimaendring, krigsødeleggelser og naturkatastrofer. (23.06.05)

Pressemelding

Dato: 23.06.05

Arktisk frølager for verdens matsikkerhet

Regjeringen vedtok i dag å starte planleggingen av et globalt sikkerhetslager for frø på Svalbard. Lageret vil bli unikt i verdenssammenheng. Hensikten er å beskytte disse ressursene mot plantesykdommer, klimaendring, krigsødeleggelser og naturkatastrofer.

Sikkerhetslageret skal bevare frø fra landbruksvekster som er aller viktigst for den globale matsikkerheten. Svalbard har en ideell beliggenhet for dette formålet. Blant annet vil permafrosten sikre disse verdifulle ressursene i lang tid selv om strømforsyningen skulle svikte. Lageret vil inneholde kopier av frø som allerede er lagret i genbanker andre steder i verden, og vil fungere som et ekstra sikkerhetsnett for verdens matforsyning.

Frø inneholder de genetiske byggesteinene som bestemmer matplantenes egenskaper. Stor genetisk variasjon gir mulighet for dyrking under forskjellige naturforhold og produksjon av et rikt utvalg matvarer over hele kloden. Samtidig er dette biologiske mangfoldet landbrukets livsforsikring mot klimaendringer, plantesykdommer og skadedyr.

Initiativet til et arktisk sikkerhetslager for frø på Svalbard er blitt svært godt mottatt internasjonalt. Eierskap og fordeling av gevinstene ved plantegenetisk materiale har lenge vært et sensitivt tema. Det er derfor en betydelig tillit som vises Norge når vi oppfordres til å bidra til å ta vare på en viktig del av menneskehetens fellesarv.

Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet skal samarbeide om opprettingen av sikkerhetslageret. Det tas sikte på at anlegget på Svalbard kan åpnes i 2006. Byggekostnadene er anslått til cirka 20 millioner kroner.

Pressekontakter:
UD: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, tlf. 99 40 93 23.
LMD: Seniorrådgiver Grethe Evjen, tlf. 93 28 79 53.
MD: Informasjonsrådgiver Karin Westrheim, tlf. 90 12 54 71.