Historisk arkiv

Et sjeldent kulturmiljø er bevart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Sogndalstrand i Rogaland

Miljøvernminister Knut Arild Hareide deltok ved markeringen av den femte kulturmiljøfredningen her i landet, det unike kulturmiljøet Sogndalstrand i Rogaland. Stedet viser sammenhengen mellom tett trebebyggelse fra førindustriell tid og byjordbruk i landskapet omkring. (05.08.05)

Pressemelding

Dato: 05.08.2005

Et sjeldent kulturmiljø er bevart

Miljøvernminister Knut Arild Hareide deltok i dag ved markeringen av den femte kulturmiljøfredningen her i landet, det unike kulturmiljøet Sogndalstrand i Rogaland.

- Gjennom fredningen tar vi vare på et sjeldent kulturmiljø med en unik sammenheng mellom tett trebebyggelse fra førindustriell tid og byjordbruk i landskapet omkring, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Sogndalstrand i RogalandStatsråden ble vist rundt i det spesielle miljøet som består av en tett trebebyggelse fra 1800‑tallet med et spesielt jordbruks- og naturlandskap omkring.

Sogndalstrand er den best bevarte av byene som vokste fram mellom Kristiansand-Stavanger på 1700- og 1800‑tallet. Norge har ingen andre gamle byer og ladesteder der eldre bebyggelse og landskap for byjordbruk er bevart i en så intakt og tett sammenheng som i Sogndalstrand.

- Kombinasjonen her er enestående, sier Hareide.

I de andre kystbyene er mye av den eldre bebyggelsen bevart, men sammenhengen mellom byen og det ubebygde landskapet omkring er borte.

De siste årene har det skjedd en positiv utvikling i Sogndalstrand, med etablering av kulturhotell og istandsetting av den eldre bebyggelsen. Det er opprettet beitelag med sikte på å ivareta det spesielle jordbrukslandskapet.

- Jeg tror kulturmiljøfredningen kan være et verdifullt bidrag til verdiskapingen i kommunen, med det spesielle miljøet i Sogndalstrand som en attraksjon med stor opplevelsesverdi, sier miljøvernministeren.

Kontaktperson:
rådgiver Elisabeth Haveraaen
telefon 40 28 97 89