Historisk arkiv

Europas miljøframtid krever mer handling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det Europeiske miljøbyrået (EEA) legger i dag frem en rapport som viser at problemstillinger på miljø må integreres bedre i europeisk politikk. (11.09.05)

Pressemelding

Dato: 11.09.05

Europas miljøframtid krever mer handling

Det Europeiske miljøbyrået (EEA) legger i dag frem en rapport som viser at problemstillinger på miljø må integreres bedre i europeisk politikk.

Eksisterende politikk vil ikke alene være nok til å redde Europas miljø fra omfattende skader på lang sikt. Det viser en ny rapport lansert i dag av Det europeiske miljøbyrået (EEA) i København.

Rapporten “ Europeisk miljøutsikt” viser at EU-landene står overfor betydelige utfordringer når det gjelder å innfri langsiktige miljøforpliktelser, på tross av fremskritt på noen områder.

Spesielt står målsettingene med hensyn til drivhusgasser, klimaendringer og bruk av alternative kilder til produksjon av elektrisk energi, varme og transport i fare

Europeisk miljøutsikt- Miljøet vårt er et komplekst system. Endringene vi vil se er også komplekse med mange faktorer. Klimaendringer er mest dramatiske, men økende turisme og urbanisering legger også press på miljøet. Vi må imidlertid også ta den demografiske utviklingen i betraktning. Et aldrende og mer velstående samfunn med endrede forbruksmønstre vil fortsette å påvirke miljøet, sier professor Jacqueline McGlade, direktør for EEA.

For mange miljøproblemer har lovverket vært vellykket i forhold til de ”store forurenserne”, men bekymringen vil sannsynligvis øke når det gjelder personlige forbruk og diffuse forurensningskilder knyttet til landbruk.

- Politikerne må fortsatt innføre integrerte tiltak som gir mer handling på tvers av samfunnssektorene. Det betyr at politikere innen transport og landbruk, for eksempel, må ta hensyn til de samlede virkningene av sin politikk, sier professor Jacqueline McGlade.

På tross av de dystre utsiktene på enkelte områder viser rapporten at EU ser ut til å være på sporet til å møte målsettinger som er fastsatt i forhold til en rekke andre miljøproblemstillinger, spesielt når det gjelder luftforurensning og utslipp til vann av næringsstoffer.

Bakgrunnsinformasjon:
Rapporten ”Europeisk miljøutsikt” vurderer miljøkonsekvensene av samfunnsmessig og økonomiske hovedtrekk i Europa, spesielt med hensyn til klimaendring, luftkvalitet, bruk og forurensning av vann. De forventede utviklingstrekkene er diskutert i lys av dagens Europeiske miljømålsetninger slik disse er vedtatt i EUs strategi for bærekraftig utvikling og i EUs 6. miljøhandlingsprogram.

Web Links
Link to the European Environment Outlook report

For comprehensive background information on the report please visit the ' Environmental Scenarios - Information Web Portal'

To read the EU’s Sustainable Development Strategy go to:
http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2001/com2001_0264en01.pdf

To read the EU’s Sixth Environment Action Programme go to:
http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/pdf/2001/en_501PC0031.pdf

Kontaktperson: Seniorrådgiver Johnny Auestad 41 21 71 93

Contact Information

For media enquiries contact:
Brendan Killeen
Corporate Affairs and Communications
phone: +45 3336 7269
mobile: +45 2368 3671

Marion Hannerup
Head of Corporate Affairs and Communication
mobile: +45 51332243