Historisk arkiv

EUs miljørådsmøte 24. juni 2005 i Luxembourg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På EUs miljørådsmøte i Luxembourg 24. juni sto bl.a. grunnvann, kvikksølv, opphugging av skip, kjemikalier og GMO på dagsorden. For første gang i en GMO-sak stemte miljørådet ned et forslag fra Kommisjonen, nærmere bestemt forslaget om å oppheve fem medlemslands nasjonale forbud/restriksjoner på GMO-produkter. (30.06.05)

EUs miljørådsmøte 24. juni 2005 i Luxembourg

På miljørådsmøtet nådde man politisk enighet om direktivene for grunnvann og geografisk informasjon (INSPIRE), førstnevnte etter omfattende diskusjoner om tiltak på fellesskapsnivå ift. nasjonalt nivå og direktivets forhold til nitrater i landbruksområder.

Rådskonklusjoner ble vedtatt for hhv. kvikksølv og opphugging av skip. EU vil fase ut kvikksølv som eksportvare senest i 2011. EU vil spille en aktiv rolle for å få til bindende globale regler som kan hindre sosial og miljømessig dumping ved opphugging av skip.

Miljørådet diskuterte autorisasjonsordningen i det framtidige kjemikalieregelverket REACH og understreket bl.a. at ordningen gjennom vurdering av alternative løsninger vil bidra til substitusjon av farlige stoffer.

For første gang i en GMO-sak stemte miljørådet ned et forslag fra Kommisjonen, nærmere bestemt forslaget om å oppheve fem medlemslands nasjonale forbud/restriksjoner på GMO-produkter.

Miljøministrene bekreftet at EU vil arbeide for å omdanne UNEP i Nairobi til en særorganisasjon for miljø (UNEO).

Bekymringene mange medlemsland og Norge har til en evt. opphevelse av forbudet mot den bromerte flammehemmeren deka-BDE ble tatt opp

EUs miljøministre holdt sitt siste møte under Luxembourgs formannskap 24. juni i Luxembourg. Tradisjonen tro møttes de nordiske miljøministre i forkant av miljørådsmøtet. Fra Norge deltok statssekretær Øyvind Håbrekke i miljøvernminister Knut Arild Hareides fravær.

På den nordiske ministerfrokosten ble det utvekslet synspunkter på dagsordenpunktene på rådsmøtet. Utfallet av de viktigste sakene på rådsmøtet omtales kort nedenfor. En foreløpig offisiell oppsummering (på fransk) finnes her:
http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/fr/envir/85457.pdf

1. Beskyttelse av grunnvann mot forurensning (politisk enighet)

To hovedpunkter gjensto til avklaring på rådsmøtet; felles kvalitetsstandarder for de stoffene som det i henhold til forslaget skal vurderes nasjonale terskelverdier for og en mindre streng standard enn foreslått av Kommisjonen for nitrater.

Det ble med kvalifisert flertall oppnådd politisk enighet. DE, HU, IT og SE stemte i mot kompromisset. Formannskapets linje vant i hovedtrekk fram, dvs. å bygge på fleksibilitet mellom tiltak på fellesskapsnivå og nasjonalt for å nå direktivets målsettinger om "god kjemisk standard". Nitrater i landbruksområder skal vurderes i forhold til nitatdirektivet, og Kommisjonen vil følge gjennomføringen av direktivet nøye samt foreta en nærmere vurdering av situasjonen i forhold til de relevante direktivene på vannområdet.

2. INSPIRE - Infrastruktur for geografisk informasjon i EU (politisk enighet)

Politisk enighet ble oppnådd med enstemmighet. Dette "reddet" saken, siden Kommisjonen ikke kunne slutte seg til konklusjonen. Etter deres mening går ikke enigheten langt nok overfor offentlige databesittere for å sikre tilgang og spreding av miljødata. Spørsmålet blir nå om det kan oppnås enighet med Europaparlamentet i andre lesning, siden også EP har vært i favør av en mer ambisiøs tekst.

3. EUs kvikksølvstrategi (rådskonklusjoner)

Rådskonklusjoner kunne vedtas, bl.a. med utfasing av kvikksølveksport fra EU så snart som mulig og senest i 2011. Rådskonklusjonene kan finnes på:
http://www.eu2005.lu/en/actualites/conseil/2005/06/24env/mercure.pdf

4. Opphugging av skip for å hindre sosial og miljømessig dumping (rådskonklusjoner)

Miljørådet samlet seg om rådskonklusjoner som understreker behovet for bindene globale regler på dette området, utviklet i et samarbeid mellom IMO, ILO og Basel-konvensjonen (se oppsummeringen fra rådsmøtet).

5. REACH - EUs kjemikaliepolitikk (politisk debatt)

Grunnlaget for debatten var forslagets autorisasjonsordning. Rådet understreket bruk av vitenskaplige og tekniske kriterier ved gjennomføring av autorisasjonsordningen, og at ordningen gjennom vurdering av alternative løsninger vil kunne bidra til substitusjon av farlige stoffer. Samtidig ble det pekt på at det ved autorisasjon må gis klare vilkår knyttet til grenseverdier, revisjonsperioder og overvåkning. En oppsummering av debatten kan finnes her:
http://www.eu2005.lu/en/actualites/communiques/2005/06/24env05/index.html

6. GMO - Genmodifiserte organismer (rådsbeslutninger)

Det ble overveldende kvalifisert flertall mot å oppheve nasjonale forbud/restriksjoner som fem medlemsland har innført på GMO-området, Kommisjonen hadde foreslått oppheving. Dette er første gang rådet aktivt stemmer mot et forslag fra Kommisjonen innen GMO-området. Kommisjonen sier i en kommentar i etterkant at de nå vil gå nøye gjennom det rettslige og vitenskaplige grunnlaget før de evt. går videre med sakene, samt vurdere implikasjonene for det indre markedet og EUs handelspartnere. Det er ingen tvil om at Kommisjonen setter disse sakene i sammenheng med den pågående panelsaken USA, Canada og Argentina har reiset mot EU i WTO. Kommisjonen ser for seg tre mulige opsjoner: legge fram de eksisterende forslagene på nytt for rådet, legge fram endrede forslag eller presentere et traktatbasert forslag til endring av regelverket.

Rådet kunne ikke oppnå kvalifisert flertall for noen løsning vedrørende godkjenning av den genmodifiserte maisen MON863, saken går derfor tilbake til Kommisjonen for endelig avgjørelse.

7. Saker under eventuelt på miljørådsmøtet

Her tar medlemslandene, formannskapet og Kommisjonen opp relevante saker, uten at det åpnes for diskusjon. Et par av disse:

  • UNEO - omdanning av UNEP til en særorganisasjon for miljø i FN-systemet
    Formannskapet refererte til konklusjonene fra møtet i Det europeiske råd 16.-17. juni, der EU går inn for å initiere en prosess ved FN-toppmøtet i september for å etablere en særorganisasjon for miljø i Nairobi basert på dagens UNEP. Målet er å etablere en organisasjon med samme betingelser som tilsvarende særorganisasjoner i FN-systemet, ikke minst i forhold til stabile økonomiske rammer.
  • Den bromerte flammehemmeren deka-BDE
    Saken ble tatt opp av Sverige som sammen med seks miljøvernministre (inkl. den norske) hadde sendt brev til miljøkommissær Dimas og medlemslandene for å opprettholde forbudet for dette stoffet i det såkalte RoHS-direktivet. Miljøkomitéen i Europaparlamentets vedtok 21. juni et utkast til resolusjon i samme sak.