Historisk arkiv

Klimaendringene i polare områder har globale konsekvenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimaendringene i Antarktis og Arktis får nå stadig større oppmerksomhet. Norges unike posisjon i forhold til de to polarområdene innebærer et spesielt ansvar for å bidra til en bedre forståelse av de alvorlige klimautfordringene vi står overfor. (10.02.05)

Pressemelding

Dato: 10.02.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide

Klimaendringene i polare områder har globale konsekvenser

Klimaendringene i Antarktis og Arktis får nå stadig større oppmerksomhet. Norges unike posisjon i forhold til de to polarområdene innebærer et spesielt ansvar for å bidra til en bedre forståelse av de alvorlige klimautfordringene vi står overfor.

- Det er behov for bedre forståelse av klimaendringene både i Arktis og i Antarktis slik at vi både ser nødvendigheten av å redusere utslippene av klimagasser og blir rustet til å møte virkningene, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

- Vi har lenge hatt en stor forskningsinnsats på Svalbard. Med åpningen av Troll som helårstasjon vil vi nå også kunne utvide og styrke vår forskning i Antarktis, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Isen i Antarktis er den største jokeren i prognosene om fremtidens havnivå. Dette var et viktig tema på en stor forskningskonferanse i Exeter i Storbritannia i forrige uke. Forskerne diskuterte blant annet mulighetene for at deler av det enorme isdekket i Antarktis kan komme til å bevege seg ut i sjøen. Dette vil kunne øke havnivået med inntil fem meter.

Foto: Norsk polarinstitutt.FNs klimapanel konkluderte i 2001 med at det forelå nye og sterkere bevis for at det meste av den endringen i klimaet som hadde skjedd de foregående 50 år skyldtes menneskelig aktivitet. Siden da har det kommet frem informasjon som viser at utviklingen, særlig i polarområdene, går raskere og har mer alvorlige konsekvenser enn vi før har trodd. Når det gjelder Arktis, slo ACIA-utredningen (høsten 2004) klart fast at klimaet i Arktis er i sterk endring. Konsekvensene av klimaendringer i Arktis vil kunne merkes over hele verden, siden endringer i isdekke og havstrømmer også vil påvirke det globale klimaet.

Norge deltar aktivt i det europeiske isbreprogrammet EPICA i Antarktis, som kartlegger klimaendringene opp gjennom historien. EPICA har fått opp iskjerner som er mer enn 900 000 år gamle og som fungerer som arkiv over fortidens klima. Dette er særlig viktig for forståelsen av naturlige klimavariasjoner når prognoser for framtidens klima skal lages. Troll-stasjonen vil også gi bedre muligheter til forskning på drivhusgasser, meteorologi og uv-stråling, samt isbreer og dyreliv.

- Endringene i det polare klimaet understreker nødvendigheten av å øke innsatsen for å redusere de globale utslippene av klimagasser. Den nye kunnskapen om hastighet og omfang av klimaendringene i polarområder viser hvor viktig det er å få i gang forhandlinger om et mer ambisiøst globalt fremtidig klimaregime etter 2012. Samtidig må vi intensivere utarbeidelsen av strategier for å tilpasse oss de uunngåelige klimaendringene for å minimere de negative konsekvensene for mennesker og miljø i disse områdene, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Håvard Toresen tlf 22 24 59 73