Historisk arkiv

Kommunene viktige for å redusere klimagassutslippene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

En ny rapport fra CICERO Senter for klimaforskning viser at kommunene blir viktige medspillere for å få ned Norges samlede klimagassutslipp. Årsaken er at en stor andel av klimagassutslippene er lokale. (11.10.05)

Pressemelding

Dato: 11.10.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Kommunene viktige for å redusere klimagassutslippene

En ny rapport fra CICERO Senter for klimaforskning viser at kommunene blir viktige medspillere for å få ned Norges samlede klimagassutslipp. Årsaken er at en stor andel av klimagassutslippene er lokale.

Lokale tiltak er viktige i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. Foto: Miljøverndepartementet.- Lokale virkemidler og aktiv innsats i kommunene kan gi vesentlige reduksjoner i klimagassutslippene og det er derfor viktig å styrke samarbeidet med kommunene, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.
Lokale tiltak er viktige i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. Foto: Miljøverndepartementet.

På oppdrag fra Miljøverndepartementet har CICERO Senter for klimaforskning utredet betydningen av kommunal klimapolitikk og vurdert potensialet for utslippsreduksjoner gjennom kommunale tiltak og virkemidler. Rapporten konkluderer med at økt lokal innsats kan bli et viktig bidrag for å få ned utslippene.

Anslagsvis 24 prosent av klimagassutslippene i 2002 kunne knyttes til virksomhet på lokalt nivå, ifølge rapporten.

Staten må i større grad tilrettelegge for lokal klimapolitikk gjennom klare styringssignaler, finansieringsordninger og et styrket regelverk som tydeliggjør kommunenes oppgaver og roller, anbefaler rapporten.

- Miljøverndepartementet vil bruke rapporten og anbefalingene som grunnlag for videre arbeid med lokal klimapolitikk, sier miljøvernministeren.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Anne Beate Tangen 22 24 60 33

Les mer hos CICERO

Les rapporten (pdf)