Historisk arkiv

Lokalsamfunn inviteres til spleiselag for kulturminner som gir verdiskaping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide inviterer fylkeskommunene til å melde inn interesse for å delta i program for verdiskaping knyttet til kulturminner og kulturmiljøer. – Kulturminnene utgjør et stort potensiale for utvikling av lokalsamfunn og næringsliv, sier Knut Arild Hareide. (07.09.05)

Pressemelding

Dato: 07.09.05

Lokalsamfunn inviteres til spleiselag for kulturminner som gir verdiskaping

Miljøvernminister Knut Arild Hareide inviterer fylkeskommunene til å melde inn interesse for å delta i program for verdiskaping knyttet til kulturminner og kulturmiljøer. – Kulturminnene utgjør et stort potensiale for utvikling av lokalsamfunn og næringsliv, sier Knut Arild Hareide.

Hareide ber nå fylkeskommunene om å komme med forslag på gode kandidater til verdiskapingsprogrammet. Miljøverndepartementet skal i løpet av en fire års periode etablere 10 pilotprosjekter fordelt over hele landet for å høste konkrete erfaringer med hvordan man kan bruke kulturminner og kulturmiljøer til utvikling av lokalsamfunnene. De 10 områdene vil få økonomisk støtte fra staten til istandsetting, sikring og formidling

- Det legges opp til et spleiselag mellom staten og de lokale aktørene, der staten vil finansiere 50 % av prosjektet. Både eiere av kulturminner, frivillige organisasjoner, lokal eller regional forvaltning eller museer kan være prosjektdrivere, sier Hareide.

Opprettelsen av verdiskapingsprogrammet er i Stortingsmeldingen Leve med kulturminner, som Regjeringen la frem våren 2005, og som Stortinget vedtok før sommeren, et sentralt tiltak i handlingsplanen for kulturminnene fram mot 2020. I første omgang skal det opprettes opptil fire pilotprosjekter i 2006.

Miljøverndepartementet vil i utvelgelsen av pilotprosjektene legge vekt på at prosjektet er godt forankret lokalt og regionalt i politiske organer og inngår i lokale eller regionale strategier for verdiskaping, omstilling og utvikling av lokalsamfunn. Prosjektene må også baseres på et samarbeid mellom flere offentlige aktører, eiere, næringsliv og frivilling sektor og bidra til å utvikle nettverk.

- Kysten er et særlig satsingsområde, men forslag til prosjekter i byer og tettsteder og kulturlandskap i landbruket er også ønskelig, sier Hareide.

Fylkeskommunene vil få en sentral rolle i gjennomføringen av verdiskapingsprogrammet. Det vil også bli opprettet et nasjonalt nettverk mellom offentlige, private og frivillige aktører. Miljøverndepartementet vil også invitere til den første regionale samlingen i høst for interesserte aktører.

Les brevet fra miljøvernministeren

Les mer om bakgrunnsinformasjonen

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Liv Hege Skagestad tel 22 24 59 55, mobil: 48 09 97 09
Rådgiver Berit Skarholt tel 22 24 60 99, mobil 90 61 06 12