Historisk arkiv

Miljøproblemene i Arktis truer livsgrunnlaget til inuittene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Urbefolkningen i Arktis har mye å lære bort til resten av verden når det gjelder tradisjon og kunnskap om verdens økosystemer, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. Hareide delte i dag ut Sofieprisen til miljøforkjemperen for inuittene, Sheila Watt-Cloutier fra Canada. (15.06.05)

Pressemelding

Dato: 15.06.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Miljøproblemene i Arktis truer livsgrunnlaget til inuittene

Foto: Lise Aserud/SCANPICUrbefolkningen i Arktis har mye å lære bort til resten av verden når det gjelder tradisjon og kunnskap om verdens økosystemer, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. Hareide delte i dag ut Sofieprisen til miljøforkjemperen for inuittene, Sheila Watt-Cloutier fra Canada.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide delte ut Sofie-prisen 2005 til den inuittiske miljøforkjemperen Sheila Watt-Cloutier fra Canada. Foto: Lise Aserud/SCANPIX

- Sheila Watt- Cloutier har vist verden hvordan de globale miljøproblemene henger sammen og truer selve livsgrunnlaget og kulturen for inuittene i Arktis. Hun har rettet verdens oppmerksomhet mot de menneskelige lidelsene som følge av økte klimautslipp og miljøgifter i Arktis, sier Hareide.

Sheila Watt- Cloutier fikk i dag utdelt Sofieprisen 2005 for sitt mangeårige miljøarbeid for Arktis. Hun er leder av inuittenes organisasjon Inuit Circumpolar Conference, en organisasjon som samler 150 000 inuitter i Canada, Alaska, Russland og Grønland.

- Arktis har blitt et barometer for verdens miljøtilstand. Miljøgiftene hoper seg opp i næringskjeden der, selv om forurensningskildene finnes andre steder på kloden. For befolkningen i Arktis har forurensningen blitt et helseproblem. Nivået av miljøgifter er klart høyere hos denne befolkningen enn andre steder i verden. Det er også i Arktis vi finner de mest merkbare følgene av klimaendringene, sier Hareide.

- Miljøproblemene i Arktis må løses gjennom internasjonale forhandlinger og forpliktende regelverk. Det gjelder både avtaleverket for klimautslipp etter 2012 og for utslipp av miljøgifter som kvikksølv og andre tungmetaller. Norge vil gjennom Arktis Råd fortsette å være pådriver for en bærekraftig utvikling i Arktis, sier Hareide.

Kontaktperson:
informasjonsrådgiver Ingun Larsen
tel 92 60 77 42