Historisk arkiv

Norge styrker sin posisjon i Antarktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

H.M. Dronningen åpner i kveld Norges helårsstasjon i Dronning Maud Land, Antarktis. Etableringen av stasjonen vil gi Norge større tyngde i samarbeidet under Antarktistraktaten. (12.02.05)

Pressemelding

Dato: 12.11.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide

Norge styrker sin posisjon i Antarktis

H.M. Dronning Sonja. Foto: Kongehuset.noH.M. Dronningen åpner i kveld Norges helårsstasjon i Dronning Maud Land, Antarktis. Etableringen av stasjonen vil gi Norge større tyngde i samarbeidet under Antarktistraktaten.

H.M. Dronning Sonja.Foto: Kongehuset.no

-Dette er viktig, ikke minst fordi Norge nå i sterkere grad kan bidra til klimaforskningen ved at forskerne kan oppholde seg på Troll året rundt. I tillegg ferdigstilles en flystripe i tilknytning til basen. Flystripen vil forenkle forskernes adgang til kontinentet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Miljøvernministeren er vert for et følge på 38 personer som skal delta på åpningen av helårsstasjonen. Foruten H.M. Dronningen er også den svenske miljøvernministeren Lena Sommestad, samt representanter for den sørafrikanske regjeringen, Stortinget og Utenriksdepartementet med på markeringen. Statsbygg, som har stått for utvidelsen av den gamle stasjonen, samt Norsk Polarinstitutt som skal drifte stasjonen, vil også være representert under åpningen.

Det er særlig i tilknytning til det europeiske isboreprogrammet EPICA at Norge deltar i klimaforskning. EPICA har fått opp iskjerner som er mer enn 900 000 år gammel. Iskjernene fungerer som arkiv over fortidens klima, og er særlig viktig for forståelsen av naturlige klimavariasjoner når prognoser for framtidens klima skal lages. I tillegg til EPICA-prosjektet vil Troll også gi bedre muligheter til forskning på drivhusgasser, meterologi og uv-stråling, samt isbreer og dyreliv.

Vedtaket om helårs bemanning av Troll-stasjonen ble tatt i 2003 av daværende miljøvernminister Børge Brende. Det er Statsbygg som har stått for utbyggingen. Det nye tilbygget er på 300m2, og skal være isolert for å kunne tåle 60 minusgrader og vindstyrker på 60 sekundmeter. Bygningsmodulene ble fraktet inn til Troll i desember, og er innflytningsklare i disse dager. Stasjonen vil kunne huse åtte til ti personer. De første som overvintrer, en gruppe på sju personer, skal ferdigstille stasjonen. Norsk Polarinsitutt, som er et direktorat under Miljøverndepartementet, drifter stasjonen.

Oversiktsbilde TrollOversiktsbilde over stasjonsområdet rundt Troll i Antarktis januar 2005.Foto:John Guldahl, NP(klikk på bildet for å få stort format)

-Norge har en historisk posisjon å ta vare på både gjennom vår forskningsinnsats og ved vårt forvalteransvar gjennom Antarktistraktaten fra 1959. Målet er å opprettholde samarbeidet innen traktaten slik at området kan sikres som verneområde viet fred og vitenskap. Norsk tilstedeværelse er viktig i forhold til samarbeidet under traktaten. Vi vil gjøre vårt for å verne et unikt og sårbart miljø, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

En rekke land har betydelig større kapasitet og aktivitet på sine stasjoner i Dronning Maud Land, herunder Russland, Tyskland, Sør-Afrika og India. Med denne satsningen vil Norge bli en aktør i Antarktis som også tar sin del av nødvendig kunnskapsinnhenting på vegne av fellessamfunnet. Norge er nå det siste av kravhaverlandene som får helårsstasjon.

Mer informasjon:

Kontaktperson: Rådgiver Svein Tore Halvorsen, tlf. 22 24 59 65