Historisk arkiv

Norges satsing i Antarktis dyrere enn antatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Nye tall fra Norsk Polarinstitutt viser at forskningsstasjonen Troll som helårsstasjon vil bli dyrere enn først antatt. De store avstandene for transport, de ekstreme værforholdene i Antarktis og knappe tidsmarginer på grunn av den korte sommersesongen gjør byggeprosjekter i denne delen av verden spesielt krevende. (02.07.05)

Pressemelding

Dato: 02.07.05

Norges satsing i Antarktis dyrere enn først antatt

Nye tall fra Norsk Polarinstitutt viser at forskningsstasjonen Troll som helårsstasjon vil bli dyrere enn først antatt. De store avstandene for transport, de ekstreme værforholdene i Antarktis og knappe tidsmarginer på grunn av den korte sommersesongen gjør byggeprosjekter i denne delen av verden spesielt krevende.

Norge åpnet 15. februar i år en helårs forskningsstasjon, Troll, i Antarktis. Tidligere har stasjonen bare vært egnet for bruk i den korte sommersesongen i Antarktis. Oppgradering til helårsstasjon har krevd betydelig utvidelse og oppgradering av anlegget.

-Det arbeides nå med å få full oversikt over hva som gjenstår av arbeider med sikte på en løsning, sier politisk rådgiver Åshild Mathisen.

Det gjenstår fortsatt noe byggearbeid på Troll. Anlegget er også beheftet med en rekke feil og mangler. Byggeprosjekter i denne delen av verden er spesielt krevende på grunn av lange transportavstander over sjø og is, samt ekstreme værforhold. Miljøvernmyndighetene og Statsbygg samarbeider nå for å få full oversikt over hva som gjenstår, og hva som må utbedres. Byggesaken er derfor ikke avsluttet.

Det er også varslet økte kostnader i forbindelse med drift av stasjonen. De økte utgiftene skyldes i betydelig grad økte utgifter til transport og drivstoff.

-Miljøverndepartementet arbeider nå sammen med Norsk Polarinstitutt med å kvalitetssikre tallene, og vil involvere berørte parter slik saken tilsier, sier politisk rådgiver Åshild Mathisen.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Tore Ising, tlf. 22 24 59 96