Historisk arkiv

Nytt kartverk for sjøfugl i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Et nytt internettbasert kartverk for sjøfugl i Norge skal gjøre det lettere og mer effektivt å være oppdatert på sjøfuglsituasjonen langs etter norskekysten. I dag ble sjøfuglkartverket lansert av statssekretær Øyvind Håbrekke. (05.09.05)

Pressemelding

Dato: 05.09.05

Nytt kartverk for sjøfugl i Norge

Et nytt internettbasert kartverk for sjøfugl i Norge skal gjøre det lettere og mer effektivt å være oppdatert på sjøfuglsituasjonen langs etter norskekysten. I dag ble sjøfuglkartverket lansert av statssekretær Øyvind Håbrekke.

SjøfuglDatabasen, som skal drives av Norsk institutt for naturforskning (NINA) er et viktig informasjonsverktøy for offentlig forvaltning og et sentralt verktøy ved eventuelle oljeutslipp. Resultatene fra de aller fleste kartleggingsundersøkelser av sjøfugl i Norge er lagt inn i databasen. Den dekker hele landet og omfatter opplysninger om hekkende, mytende (fjærfellende) og overvintrende sjøfugler.

- Nå vil det også bli mulig for folk flest å ta ut egne kart fra sjøfuglkartbasen, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Øyvind Håbrekke.

Håbrekke mener at dette blir et nyttig verktøy for alle som trenger oppdatert informasjon om våre sjøfuglforekomster. Ikke minst vil dette gjelde forvaltningen i våre kystkommuner, forskningsinstitusjoner og som bakgrunnsstoff for skoleverket.

Det nye overvåkingsprogrammet for sjøfugl (SEAPOP) som Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet startet opp i vår, har tett sammenheng med det nasjonale sjøfuglkartverket. All informasjon om forekomst av sjøfugl som samles inn gjennom SEAPOP, vil bli lagret i sjøfuglkartverket. SEAPOP (Seabird Population Management and Petroleum Operation) skal gi bedre grunnlag for å ta beslutninger i spørsmål som berører forholdet mellom sjøfugl og menneskelig aktivitet i havområdene og kystsonene blant annet innenfor petroleumsvirksomheten.

Norges rike sjøfuglsamfunn er et symbol på et rent og rikt hav. Sjøfugl er også gode indikatorer på viktige endringer i de marine økosystemene som vi er så avhengig av. Norge har også et spesielt ansvar for sjøfugl fordi en stor del av den europeiske bestanden befinner seg langs norskekysten.

Det er knyttet store økonomiske interesser og forventninger til de rike fiskeri- og petroleumsressursene i nordområdene. Samtidig er muligheten for store oljeutslipp økende, ikke minst fra en økende utskiping av olje fra russisk sektor.

– Både SEAPOP-programmet og den nye basen for sjøfuglkart er derfor viktige verktøy for så tidlig som mulig å registrere endringer i miljøet i disse sårbare kystnære områdene og gjøre noe med det, sier statssekretær Øyvind Håbrekke.

Kontaktperson: Seinorrådgiver Sylvi Ofstad 22 24 57 14