Historisk arkiv

Ønsker Lofoten på Unescos liste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide har besluttet å starte opp en prosess med sikte på å få Ytre del av Lofoten på Unescos verdensarvliste. (03.06.05)

Pressemelding

Dato: 03.06.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Norge starter opp prosess med sikte på å få Ytre del av Lofoten på Unescos Verdensarvliste

Miljøvernminister Knut Arild Hareide har besluttet å starte opp en prosess med sikte på å få Ytre del av Lofoten på Unescos verdensarvliste. Direktoratet for naturforvaltning og Riksantikvaren er gitt i oppgave å drive frem arbeidet. Ytre del av Lofoten inngår i dag på Norges tentative liste over områder som Norge vurderer å nominere til verdensarvlisten.

- Ytre Lofoten som består av kommunene Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst, vurderes å ha et stort potensial i forhold til formålet med verdensarvkonvensjonen. Området består av et spektakulært landskap med enestående natur- og kultur verdier, hvor Lofotfisket som verdens mest konsentrerte torskefiske drevet sammenhengende i 1000 år, utgjør en unik kulturverdi. Området omfatter også en særegen geologi og flora og fauna, i tillegg til internasjonalt kjente myter og sagn knyttet til for eksempel Moskenesstraumen, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide

Ytre del av Lofoten vil bli vurdert som et område som oppfyller konvensjonens kriterier om både kultur- og naturarvverdier. Dette er en relativt ny kategori på verdensarvlisten og per i dag faller kun 23 av 788 verdensarvsteder i denne kategorien.

Norge har som statspart til Unescos verdensarvkonvensjon forpliktet seg til å sikre verdensarv i Norge som er av "fremstående universell verdi".

- I dag ligger ca to tredjedeler av all verdensarv i Europa og ca tre fjerdedeler av verdensarven er kulturobjekter. Ved å vurdere å fremme Ytre del av Lofoten som verdensarv støtter Norge opp under arbeidet med å søke og oppnå en mer balansert verdensarvliste, sier Hareide.

- Det er viktig å understreke at det er langt frem til en eventuell søknad. Lokal forankring og aksept for arbeidet er en forutsetning for at Norge skal kunne fremme en nominasjon, sier Hareide.

Første ledd i prosessen vil være å skaffe et grunnlag for å vurdere om kvalitetene i området oppfyller de strenge kravene i konvensjonen. De involverte kommuner skal også få tid til å vurdere hvilke konsekvenser en eventuell verdensarvstatus vil ha. En eventuell søknad til Unesco vil ikke bli ferdigstilt før tidligst i utgangen av 2008.

Søknader om nominering blir fremmet for Unesco, og det er Unescos verdensarvkomité som avgjør hvilke av nominasjonene som får verdensarvstatus.

Norge har i dag fem områder på verdensarvlisten: Helleristningen i Alta, Bergstaden Røros, Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke og Vegaøyan.

Kontaktperson: Rådgiver Siri Kloster tel 22 24 58 30