Historisk arkiv

Pilegrimsstatue må stå utenfor ringmuren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet opprettholder Riksantikvarens vedtak om ikke å tillate at en pilegrimsstatue plasseres permanent innenfor ringmurene på Slottsfjellet i Tønsberg. (05.04.05)

Pressemelding

Dato: 05.04.05

Pilegrimsstatue må stå utenfor ringmuren på Slottsfjellet

slottsfjellet, TønsbergMiljøverndepartementet opprettholder Riksantikvarens vedtak om ikke å tillate at en pilegrimsstatue plasseres permanent innenfor ringmurene på Slottsfjellet i Tønsberg. Det er lagt avgjørende vekt på at de viktige kulturminneverdiene på fjellet bevares intakte og upåvirket av nyere inngrep.

- Slottsfjellet er unikt. Det skiller seg fra andre norske borganlegg ved at det er gjort relativt få inngrep på fjellet i nyere tid, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Slottsfjellet, med ruinene etter middelalderborgen Tunsberghus, er en del av middelalderbyen Tønsberg og en viktig del av byens historie. Tunsberghus er et av Nordens største borganlegg fra middelalderen og et kulturminneområde av stor nasjonal og internasjonal betydning.

- Det er viktig at det ikke tilføres nye elementer på Slottsfjellplatået som er med på å forandre områdets karakter. Vi har ikke funnet tungtveiende hensyn som taler for at skulpturen skal stå innenfor ringmurene. Skulpturen kan stå på Slottsfjellet, men utenfor ringmurene, sier Hareide.

Kontaktpersoner:
Førstekonsulent Margaret Andrea Mortensen, tlf. 22 24 59 06
Rådgiver Ragnhild Guribye, tlf. 22 24 60 31

Slottsfjellet i Tønsberg. Foto: Riksantikvaren