Historisk arkiv

Samarbeid med Kina om økt tilgjengelighet for funksjonshemmede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Under sitt besøk i Kina har miljøvernminister Knut Arild Hareide tatt opp spørsmålet om universell utforming og økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne med kvinneorganisasjonen All China Women´s Federation og Kinas rehabiliteringssenter. Blant sentrale deltagere i samarbeidet er Sunnaas sykehus, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og Norske misjonsorganisasjoner. (28.06.05)

Pressemelding

Dato: 28.06.05

Samarbeid med Kina om økt tilgjengelighet for funksjonshemmede

Under sitt besøk i Kina har miljøvernminister Knut Arild Hareide tatt opp spørsmålet om universell utforming og økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne med kvinneorganisasjonen All China Women´s Federation og Kinas rehabiliteringssenter. Blant sentrale deltagere i det mangeårige samarbeidet med Kina er Sunnaas sykehus, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og Norske misjonsorganisasjoner.

- Både Norge og Kina står overfor store utfordringer når det gjelder å bedre tilgjengeligheten for funksjonshemmede i samfunnet. Vi har begge som mål å tilpasse samfunnet for alle og oppnå full deltagelse og rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Hareide besøkte et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede. Mark Wang var med fra Sunnaas sykehus.- Gjennom å utveksle ideer og utviklingsprogrammer med Kina håper jeg å styrke våre muligheter til å nå disse målene. For å tilpasse samfunnet for alle, må vi samarbeide på tvers av departementer og landegrenser, sier Hareide.

Norge vil videreføre det gode samarbeidet mellom Kina og Norge, som er utviklet over flere år mellom Sunnaas sykehus, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og flere. Ikke minst har norske misjonsorganisasjoner bidratt med prosjekter knyttet til en bedring av funksjonshemmedes rettigheter og kår.

- Som koordinerende minister for Regjeringens handlingsplan for økt tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne, vil jeg særlig legge vekt på prinsippet om universell utforming. Dette innbærer at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes på en slik måte at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig, uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler, sier Hareide.

Kontaktperson: Rådgiver Einar Lund tel. 22 24 59 27