Historisk arkiv

Samarbeid mellom Norge og Kina på miljøteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide har under sitt besøk i Kina tatt initiativ til et samarbeid mellom Norge og Kina på miljøteknologi. - Norske miljøteknologibedrifter innen vann, energi og avfall har stor kompetanse og gode muligheter på det kinesiske markedet, sier Hareide. (01.07.05)

Pressemelding

Dato: 01.07.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Samarbeid mellom Norge og Kina på miljøteknologi

Miljøvernminister Knut Arild Hareide har under sitt besøk i Kina tatt initiativ til et samarbeid mellom Norge og Kina på miljøteknologi. - Norske miljøteknologibedrifter innen vann, energi og avfall har stor kompetanse og gode muligheter på det kinesiske markedet, sier Hareide.

De miljømessige effektene av den raske økonomiske veksten i Kina er så store at de får innvirkninger på det globale miljøet. Som verdens mest folkerike land og med den rivende utviklingen og urbaniseringen som foregår, legges det et stort press på miljøet og naturressursene i landet.

Havnebyen Chongqing ved Yangtze-elven har store miljøutfordringer. Hareide promoterte under sitt besøk her norske miljøteknologibedrifter overfor kinesiske myndigheter.Miljøvernministeren åpnet et seminar i Chongqing i vest-Kina torsdag, der norske bedrifter med kompetanse innen avfallsbehandling og vannrensing presenterte seg for kinesiske samarbeidspartnere. Seminaret er en oppfølging av det arbeidet som Innovasjon Norge og den norske ambassaden i Beijing har startet for å fremme norsk miljøteknologi i Kina.

-I Norge har vi erfart at et tett samarbeid mellom myndigheter og bedrifter er nødvendig for å få til en utvikling innen miljøteknologi og for å oppnå markedsandeler. Miljøteknologi er fremtidsrettet satsing, både i Norge og i Kina, sier Knut Arild Hareide.

Hareide mener derfor det er svært gledelig at ENTECH, et nettverk for norske miljøteknologibedrifter, nå har inngått en kontrakt med miljømyndighetene i Chongqing. Avtalen omfatter satsing på åtte prosjekter for luft- og vannforurensning.

Norge og Kina har allerede i flere år samarbeidet på miljøområdet gjennom ulike programmer for klimatiltak, luftforurensning, bevaring av biologisk mangfold, sur nedbør, og kulturminner.

- Miljøteknologi er et nytt område vi nå introduserer. Kina har en nøkkelrolle i arbeidet for en bærekraftig utvikling av det globale miljøet, sier miljøvernministeren.

Norge har innledet et samarbeid med de nasjonale miljømyndighetene med å få til et miljøregnskap i nasjonal økonomi, nettopp for å bidra til en miljøvennlig utvikling.

- Visestatsminister Zeng Peiyan har nylig understreket at Kina tar sikte på å utvikle en ny industrialiseringsmodell for å redusere forbruket av naturressursene og bekjempe forurensningen. Dette er svært positive signaler, og satsing på miljøteknologi vil være svært viktig for å oppnå dette, sier Hareide.

Kontaktperson: Rådgiver Brita Slettemark, tlf: 22 24 60 35