Historisk arkiv

Samlet mengde klimakvoter fastsatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen har i statsråd i dag besluttet at samlet mengde klimakvoter for utdeling til norske kvotepliktige bedrifter i perioden 2005-2007 skal være 20,5 millioner kvoter. Beslutningen forutsetter at bedriftene må redusere sine utslipp med fem prosent eller kjøpe kvoter tilsvarende en slik reduksjon. (11.03.05)

Pressemelding

Dato: 11.03.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Samlet mengde klimakvoter fastsatt

Illustrasjonsfoto: SFTKongen har i statsråd i dag besluttet at samlet mengde klimakvoter for utdeling til norske kvotepliktige bedrifter i perioden 2005-2007 skal være 20,5 millioner kvoter. Beslutningen forutsetter at bedriftene må redusere sine utslipp med fem prosent eller kjøpe kvoter tilsvarende en slik reduksjon.

-Kvotesystemet vil være et godt virkemiddel for å sikre at Norge oppfyller utslippsforpliktelsen i Kyotoprotokollen, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Totalt 51 kvotepliktige bedrifter hadde søkt Statens forurensningstilsyn (SFT) om tildeling av kvoter da fristen for dette gikk ut 15. januar. Kvotesystemet er innført for å begrense utslippene av klimagasser på en kostnadseffektiv måte. Dersom en bedrift reduserer sine utslipp, kan den selge unna kvoter. Hvis utslippene øker, må bedriften kjøpe flere kvoter. Fritt omsettelige kvoter skal på denne måten stimulere til at utslippsreduksjoner gjennomføres der det er billigst.

Da Regjeringen la frem lovforslaget om klimakvoter i høst var den samlede kvotemengden tentativt anslått til 19,7 millioner. Årsaken til at det samlede tallet nå er noe høyere er at flere bedrifter enn forutsatt har søkt om kvoter. Tillegget kommer i all hovedsak fra bedrifter som har søkt om kvoter fordi de regner med å gå over fra bruk av olje (ikke kvotepliktig) til bruk av gass (kvotepliktig) i løpet av perioden 2005-2007.

SFT har i tråd med klimakvotelovens kriterier gjort en vurdering av de tekniske og økonomiske mulighetene for å begrense utslippene blant annet gjennom bruk av de best tilgjengelige teknikker. Samlet kvotemengde er basert på disse søknadene, de forhold som er kommet frem når SFT har behandlet saken og en tildelingskoeffisient på 95 %.

Kvotene vil bli tildelt de enkelte virksomhetene av SFT 15. mars. De skal deles ut årlig, og den første utdelingen til virksomhetene vil kunne skje umiddelbart. Til nå har ulike virksomheter kun gjort avtaler om overføring av kvoter i fremtiden. Når virksomhetene har fått kvoter inn på konti i kvoteregisteret, vil de også "fysisk" kunne overføre dem til andre om de ønsker det.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Hanne Inger Bjurstrøm, tlf: 22 24 59 91

Mer informasjon:

Ny kvotelov vil begrense klimagassutslippene (PM 05.11.2004)

Ot.prp. nr. 13 (2004-2005) - Om lov om kvoteplikt og handel med kvoter for utslipp av klimagasser (klimakvoteloven)