Historisk arkiv

Snøheim blir stående, kan bli turisthytte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet anbefaler at Snøheim turisthytte på Dovre ikke rives. Departementet åpner for at Den Norske Turistforening (DNT) kan overta bygningene. (03.03.05)

Pressemelding

Dato: 03.03.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Snøheim blir stående - kan bli turisthytte

Snøæheim. Foto: DNTMiljøverndepartementet anbefaler at Snøheim turisthytte på Dovre ikke rives. Departementet åpner for at Den Norske Turistforening (DNT) kan overta bygningene. Et vilkår er at veien inn til hytta fjernes, for blant annet å sikre villreinen i området.

Snøheim Turisthytte, Dovre. Foto:Otto Steinskog/ DNT

- Etter en samlet vurdering har jeg kommet fram til at det bør åpnes for at Snøheim skal kunne brukes som tradisjonell turisthytte på det stedet hytta ligger i dag, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

På grunn av de store miljøinteressene i saken, særlig knyttet til tilbakeføringsprosjektet for Hjerkinn skytefelt og hensynet til villreinen i området, er Miljøverndepartementets standpunkt knyttet til en rekke forutsetninger og vilkår som må oppfylles. Snøheim overdras til DNT, som skal sette i stand bygningen til tradisjonell turisthyttedrift innenfor rammen av nasjonalparkens bestemmelser og formål. De kulturhistoriske verdiene ved anlegget skal ivaretas på best mulig måte.

En framtidig turisthyttedrift på Snøheim skal kun skje på sommers tid. Dette innebærer at turisthytta skal være stengt om vinteren og våren fram til sommersesongen av hensyn til dyrelivet i området. Dette er også viktig ut fra ønsket om å reetablere arealene innenfor skytefeltet som vinter- og vårbeite og kalvingsområde for villreinen. Spørsmålet om utvidet åpningstid skal senere vurderes i lys av erfaringene med og kunnskapen om villreinens bruk av områdene omkring Snøheim, særlig innenfor det nåværende skytefeltområdet.

Drift av Snøheim betyr ikke at det i framtiden åpnes for ytterligere turisthytter i nasjonalparken. Veien inn til Snøheim skal fjernes som ledd i tilbakeføringsprosjektet for skytefeltet.

- Dette har vært en vanskelig sak der vi måtte ta flere hensyn. Stortingets målsetting om at skytefeltet skal tilbakeføres til mest mulig naturtilstand har stått sentralt i min vurdering. Samtidig er det viktig å legge til rette for friluftsbruken i området på en slik måte at dette ikke kommer i strid med tilbakeføringsplanene. Jeg tror beslutningen om å beholde Snøheim uten vei, innebærer en balansert løsning som alle berørte parter bør kunne leve med, sier Hareide.

Miljøverndepartementets beslutning er meddelt Forsvarsdepartementet i dag.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Stein Kollungstad, tlf. 22 24 58 83