Historisk arkiv

Stor norsk aktivitet i Antarktis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Knut Arild Hareide presenterte i dag norsk aktivitet i Antarktis under et besøk ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Virksomheten i Dronning Maud Land har i løpet av 2004 tatt seg kraftig opp. Akkurat nå bygges forskningsstasjonen Troll på pæler i permafrosten. (13.01.05)

Pressemelding

Dato: 13.01.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Stor norsk aktivitet i Antarktis

Troll forskningsstasjon, Dronning Maud landMiljøvernminister Knut Arild Hareide presenterte i dag norsk aktivitet i Antarktis under et besøk ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Virksomheten i Dronning Maud Land har i løpet av 2004 tatt seg kraftig opp. Akkurat nå bygges forskningsstasjonen Troll på pæler i permafrosten.

Troll forskningsstasjon, Dronning Maud Land. Foto:John Guldahl, NP (klikk på bildet for å få stort format)

Når HM Dronning Sonja åpner den nye norske helårsstasjonen Troll den 12. februar, skal det meste være på plass. Transporten med beltevogner over 280 km is med sprekker fra iskanten og til stasjonen har bydd på en rekke utfordringer, men dette har mannskapet på Troll klart å parere.

Sommer i Antarktis

-Akkurat nå er det sommer i Antarktis, dog med minusgrader. De 24 personene som arbeider med bygget og transporten bor i en teltleir ved stasjonen i Dronning Maud Land. Ved åpningen blir det over seksti personer i området. Flere nordmenn enn dette har aldri vært samlet på det antarktiske kontinent tidligere, sa miljøvernministeren, da han besøkte Norsk Polarinstitutt.

Oversiktsbilde TrollOversiktsbilde over stasjonsområdet rundt Troll i Antarktis januar 2005.Foto:John Guldahl, NP(klikk på bildet for å få stort format)

Polarinstituttet, som er et direktorat under Miljøverndepartementet, vil drifte stasjonen, drive egen forskning og koordinere den nasjonale forskningsinnsatsen på Troll. Den første sydvinteren vil et team på sju personer overvintre på stasjonen.

Flystripe i blåisen

Den hektiske aktiviteten i Dronning Maud Land inkluderer også arbeid med en flystripe som legges på blåisen. I fjorårsesongen arbeidet mannskapet mye med å frese isen for å legge landingsplass, og med å fylle vann i sprekker for å få en hel, frossen flate. Dette er også arbeid som gjøres i år for å kunne ta ned store flymaskiner og å åpne flystripa.

Kontaktperson: Avd.dir. Tore Ising tlf. 91 33 17 28