Historisk arkiv

Vil sikre rettferdig fordeling av genressurser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

På initiativ fra Norge samles 50 eksperter fra i-land og u-land i Cape Town 20.-23. september for å diskutere en mer rettferdig fordeling av utbytte fra verdens genressurser. (15.09.05)

Pressemelding

Dato: 15.09.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Vil sikre rettferdig fordeling av verdens genressurser

På initiativ fra Norge samles 50 eksperter fra i-land og u-land i Cape Town 20.-23. september for å diskutere en mer rettferdig fordeling av utbytte fra verdens genressurser.

- Genressursene gir store økonomiske gevinster, men utbyttet fordeles ikke rettferdig mellom landene, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Genressurser er arvemateriale i dyr, planter og mikroorganismer. Dette materiale brukes i genteknologi, i medisiner og i kosmetiske produkter. Ifølge beregninger fra OECD ble det i 1999 omsatt produkter som stammer fra genressurser for mellom 500 og 800 milliarder dollar. Men mens u-landene rår over mangfoldet, er det i-landene som har den teknologiske kunnskapen til å utnytte ressursene.

- Inntektene av genressursene kommer dessverre ikke alle til gode, sier Hareide.

Nylig sikret San-folkene i Sør-Afrika seg inntekter fra utviklingen av et slankemiddel. I generasjoner har San-folkene utviklet viten om kaktusen hoodia, som hemmer følelsen av tørst og sult. Etter mange års kamp er de nå sikret seks prosent av inntektene som det multinasjonale selskapet Phytopharm får fra eventuelt fremtidig salg av den patenterte medisinen. Dette er en av svært få solskinnshistorier, og viser heller unntaket enn regelen.

Norge finansierer derfor konferansen i Cape Town, der målet er å bringe landene nærmere hverandre i forhandlingene om en global avtale under FNs konvensjon om biologisk mangfold. Konvensjonen skal sikre rettferdig fordeling av godene fra genressurser. En rettferdig fordeling vil også inspirere u-landene til å bevare sitt biologiske mangfold.

- Vi må få landene og de multinasjonale selskapene til å følge reglene i FNs konvensjon om biologisk mangfold og nasjonal lovgiving i de landene som leverer genressurser. Dette er et spørsmål om rettferdighet, sier Hareide. Jeg håper og tror at u-landene gjennom en ny global avtale vil være i en bedre posisjon til å oppnå avtaler om rettferdig fordeling, sier Hareide om konferansens innhold.

Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Landbruks- og matdepartementet står sammen bak møtet i Sør-Afrika fra 20. – 23. september.

Rapporten fra møtet blir et viktig bidrag til neste forhandlingsrunde under Konvensjonen i januar 2006.

Kontaktperson: Seinorrådgiver Birthe Ivars 22 24 60 07