Spørretimen nr 32: Hvordan styrke dialog med tredje sektor?
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Tale/innlegg | Dato: 21.11.2001
"Hvordan vil statsråden sikre at samtalene med tredje sektor styrkes, slik at resultatet blir et sektorovergripende miljøperspektiv i tråd med Sem-erklæringen", spør representanten Ingvild Vaggen Malvik. (21.11.01)
Spørsmål fra Stortinget
Hvordan styrke dialog med tredje sektor?
Spørsmål nr 32 fra stortingsrepresentant Ingvild Vaggen Malvik 21.11.01
I tråd med energi- og miljøkomiteens innstilling i juni 2001 slo samarbeidsplattformen for den nye Regjeringen fast at Norge skal følge opp Rio-konferansen gjennom å etablere en nasjonal Agenda 21. Frivillige organisasjoner har vært svært kritiske til den avgåtte regjeringens manglende samarbeid i denne prosessen. Hvordan vil statsråden sikre at samtalene med tredje sektor styrkes, slik at resultatet blir et sektorovergripende miljøperspektiv i tråd med Sem-erklæringen”
Svar:
La meg forsikre om at jeg legger opp til å styrke dialogen med tredje sektor i oppfølgingen av Riokonferansen og under forberedelsene til toppmøtet i Johannesburg neste år. For å understreke at dette ikke bare er gode intensjoner fra min side, vil jeg vise til at jeg i løpet av de fire første ukene som er gått siden Regjeringen tiltrådte, har hatt møter med 34 miljøvernorganisasjoner og deres nettverk, både i grupper og enkeltvis. Det er altså ikke bare velmenende ord fra min side når jeg lover styrket kontakt med frivillig sektor, jeg legger vekt på å følge opp med konkret handling.
I kontakten med organisasjonene har jeg fått klare meldinger om at de ikke er fornøyd med den prosessen som har vært hittil når det gjelder deres medvirkning i utviklingen av en bærekraft-strategi. De ønsker en Nasjonal Agenda 21 – altså en konkret handlingsplan med et kortere tidsperspektiv. Det gjør denne Regjeringen også, slik vi signaliserte i Sem-erklæringen.
Med dette som et felles mål, ligger forholdene godt til rette for en konstruktiv medvirkning fra det sivile samfunn for å utvikle både en Strategi for bærekraftig utvikling og en handlingsplan: En Nasjonal Agenda. 21.
Her gjelder det imidlertid at vi ikke ”setter kjerra foran hesten”: Vi må ha hovedtrekkene i strategien ferdig før vi går i gang med konkretiseringen, altså selve handlingsplanen, Nasjonal Agenda 21. Vi vil legge opp til en mer dynamisk prosess med tredje sektor i dette arbeidet. I tillegg til tredje sektor, tenker jeg også på næringsliv, arbeidstakerorganisasjoner, forskning og kommuner. Vi har en plattform gjennom Nasjonalkomiteen for internasjonale miljøspørsmål (NIM), som et utgangspunkt. Det er også lagt et godt grunnlag for å fange opp alt det positive som skjer i samarbeidet mellom de ulike aktørene på lokalplanet, som vi fikk demonstrert på den store Synergi21-konferansen som nylig er avholdt.
Utfordringen går også til tredje sektor: Det må mobiliseres til en bred medvirkningsprosess også i deres organer, slik at de innspillene som kommer har bred forankring på grunnplanet, og kan tilføre nye og dristige forslag til hvordan vi sammen kan bygge et bærekraftig samfunn. Regjeringen ønsker en god kommunikasjon med viktige grupper i denne prosessen, og jeg legger derfor opp til å forsterke informasjonsvirksomheten, blant annet via Internett, ikke minst for å nå ungdommen. Departementets internettsider er for øvrig de mest benyttede av temasidene våre. Vi skal også bruke dette for å styrke kommunikasjonen med tredje sektor i arbeidet fram mot toppmøtet om bærekraftig utvikling neste år.