Historisk arkiv

Spørretimen nr 24: Containerhavnløsning?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Containerhavnløsning?

Spørsmål nr 24 fra stortingsrepresentant May Hansen 22.05.02

"Departementets forstudie om containerhavn i Oslofjorden lanserer tre lokale containerhavnløsninger. Kambo/Jeløya i Moss kommune er viktige friluftsområder for store deler av befolkningen på Østlandet.

Mener statsråden det er akseptabelt at man ut fra et overordnet miljøperspektiv omlaster gods som skal til Oslo, fra kjøl til bil 6 mil fra Oslo?"

Svar:
Jeg er kjent med at det er utarbeidet en forstudie om havnestrukturen i Oslofjorden. Forstudien er utarbeidet av en styringsgruppe med representanter for Fiskeridepartementet, Oslo havnevesen og Grenland havnevesen. Oslo havnevesens handlingsplan for gjennomføringen av "Fjordby" forutsetter at containertrafikken kan flyttes ut i 2011/2012. Som følge av dette har Stortinget ved behandlingen av Nasjonal Transportplan 2002-2011 pekt på at det må legges til rette for regionale havneløsninger, herunder etableringen av et interregionalt havneselskap for Oslofjordområdet.

Lokalisering av en ny containerhavn for Østlandet har mange miljøaspekter: Det er viktig å legge til rette for at en større del av godstransporten flyttes fra vei til sjø slik at biltrafikken kan reduseres. Det er av samme årsak viktig at transporten til og fra havnen i størst mulig utstrekning kan skje med bane. Hensynet til frilufts- og naturverninteresser må også tillegges betydelig vekt.

I det videre arbeidet vil Miljøverndepartementet komme inn både som miljøvernmyndighet og som øverste planmyndighet etter Plan- og bygningsloven. Jeg ber om forståelse for at jeg derfor ikke kan kommentere de forskjellig alternativene nærmere nå, utover at ingen av de nevnte aktuelle alternativer er uproblematisk fra et miljøsynspunkt.